URL path: Αρχική σελίδα // Αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale), Μοριακή Ανίχνευση

Αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale), Μοριακή Ανίχνευση

Το Αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale) είναι ένας παρασιτικός νηματώδης σκώληκας και ζει στο λεπτό έντερο ανθρώπων και ζώων όπως οι γάτες και οι σκύλοι. Τα αρσενικά έχουν 8 έως 11 χιλιοστά μήκος και τα θηλυκά 10 έως 13 χιλιοστά μήκος. Τα θηλυκά μπορεί να αποθέσουν 10.000 έως 30.000 αυγά ανά ημέρα. Η μέση διάρκεια ζωής του Ancylostoma duodenale είναι ένα έτος.

Το Ancylostoma duodenale είναι διαδεδομένο στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, μικρές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, τα νησιά της Καραϊβικής και τη Νότια Αμερική. Εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί με Αγκυλόστομα.

Ήπιες λοιμώξεις προκαλούν κοιλιακό άλγος, απώλεια της όρεξης και γεωφαγία. Σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν σοβαρή ανεπάρκεια πρωτεϊνών ή σιδηροπενική αναιμία.

Ο σκώληκας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλπενδαζόλη, μεπενδαζόλη ή παμοϊκό πυραντέλιο. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας μπορεί να είναι απαραίτητη μετάγγιση αίματος.

Κύκλος ζωής του παρασίτου

Όταν η φιλαριοειδής προνύμφη (μολυσματικό στάδιο) διαπερνά το άθικτο δέρμα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους πνεύμονες και στη συνέχεια μέσω του βήχα μπορεί να καταποθεί και να φτάσει στο λεπτό έντερο. Η προνύμφη ωριμάζει αργότερα στο λεπτό έντερο προς την ενήλικη μορφή και τα θηλυκά μπορεί να αποθέτουν μέχρι 30.000 αυγά την ημέρα. Τα αυγά που απελευθερώνονται με τα κόπρανα παραμένουν στο έδαφος. Τα γονιμοποιημένα αυγά στο έδαφος εκκολάπτονται σε μη μολυσματικές ραβδιτόμορφες προνύμφες και στη συνέχεια ωριμάζουν σε μολυσματικές προνύμφες. Οι φιλαριοειδείς προνύμφες μπορεί να διεισδύσουν στη συνέχεια σε ένα άλλο εκτεθειμένο δέρμα και να αρχίσει ένας νέος κύκλος μόλυνσης.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it