URL path: Αρχική σελίδα // Αιμοπεταλίων Αντισώματα (Αντιαιμοπεταλιακά)

Αιμοπεταλίων Αντισώματα (Αντιαιμοπεταλιακά)

Ο έλεγχος για αντισώματα αιμοπεταλίων (αντι-αιμοπεταλιακά αντισώματα) χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει την παρουσία αυτοαντισωμάτων και ισοαντισωμάτων (αλλοαντισωμάτων) έναντι συγκεκριμένων γλυκοπρωτεϊνών της επιφάνειας των αιμοπεταλίων.

Η εξέταση περιλαμβάνει αντισώματα έναντι αντιγόνων: HLA class I, GP IV (γλυκοπρωτεϊνη αιμοπεταλίων), και πολυμορφικών επιτόπων έναντι των γλυκοπρωτεϊνων των αιμοπεταλίων IIb/IIIa, Ib/IX, Ia/IIa

Τα αντι-αιμοπεταλιακά αυτοαντισώματα είναι σχεδόν πάντα IgG ανοσοσφαιρίνες αυτοάνοσης προέλευσης και είναι παρούσα σε όλες τις περιπτώσεις της ιδιοπαθούς θρομβοπενικής πορφύρας. Τα αντι-αιμοπεταλιακά ισοαντισώματα δημιουργούνται σε ασθενείς, όταν αυτοί ευαισθητοποιούνται σε αντιγόνα των αιμοπεταλίων κατά τις μεταγγίσεις αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αιμοπεταλίων τόσο του δότη όσο και του λήπτη ενώ μειώνεται και ο χρόνος επιβίωσης των αιμοπεταλίων του λήπτη της μετάγγισης.

Η συγκεκριμένη εξέταση δεν ανιχνεύει τα αντισώματα που σχετίζονται με θρομβοκυτταροπενία που προκαλείται από ηπαρίνη (HIT), την πιο κοινή ανοσολογική θρομβοκυτοπενία εξαιτίας λήψης φαρμάκων.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Αύξηση: Θρομβοκυτταροπενία που προκαλείται από αντι-αιμοπεταλιακά αυτοαντισώματα και που έχουν ως αποτέλεσμα ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα, πορφύρα μετά από μετάγγιση, αντίσταση (ανθεκτικότητα) στη μετάγγιση αιμοπεταλίων, ισοάνοση πορφύρα, φαρμακο-επαγώμενη πορφύρα (κινιδίνη, κινίνη, φουροσεμίδη, σουλφοναμίδες), προκαλούμενη πορφύρα από αντι-αιμοπεταλιακά ισοαντισώματα μετά την πραγματοποίηση πολλαπλών μεταγγίσεων.
  • Μείωση: -

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it