URL path: Αρχική σελίδα // Αιμοσφαιρίνη F (HbF)

Αιμοσφαιρίνη F (HbF)

Η μέτρηση της αιμοσφαιρίνης F χρησιμοποιείται πιο συχνά για να διαφοροποιήσει τη θαλασσαιμία από άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες στις οποίες μπορεί να υπάρχουν ανωμαλίες στις πολυπεπτιδικές αλυσίδες της σφαιρίνης.

Η αιμοσφαιρίνη F (εμβρυική, HbF), αποτελεί την αιμοσφαιρίνη του αίματος κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και περιέχει μια πολυπεπτιδική αλυσίδα σφαιρίνης η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που υπάρχει στην αιμοσφαιρίνη των ενηλίκων. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός νεογέννητου. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής, το μεγαλύτερο μέρος της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης αντικαθίσταται από την αιμοσφαιρίνη των ενηλίκων, αν και ένα μικρό τμήμα της αιμοσφαιρίνης F μπορεί να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η μέτρηση της αιμοσφαιρίνης F αποτελεί τμήμα της εξέτασης Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Αύξηση: Αναιμία (απλαστική, μεγαλοβλαστική, κακοήθης, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σφαιροκυτταρική), νευρογενής ανορεξία, μεταστάσεις στο μυελό των οστών, νευρογενής βουλιμία, διαβήτης, σύνδρομο Down, ερυθρολευχαιμία, κληρονομική παραμονή εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, λευχαιμία, λέμφωμα, μακροσφαιριναιμία, πολλαπλό μυέλωμα, μυελοΐνωση, παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, εγκυμοσύνη (διαφυγή αίματος εμβρύου στο αίμα της μητέρας), σφαιροκυττάρωση, θαλασσαιμία (ομόζυγη, ετερόζυγη), θυρεοτοξίκωση, τρισωμία 13-15, τρισωμία D, τρισωμία 21. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: αντισπασμωδικά.
  • Μείωση: Πολλαπλές χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it