Ο μοριακός έλεγχος για Ακανθαμοιβάδα πραγματοποιείται κυρίως για τη διερεύνηση κερατίτιδας (φλεγμονή του κερατοειδούς).
Η Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba) είναι ένα γένος αμοιβάδων που περιλαμβάνει τόσο ελεύθερα διαβιούντα είδη όσο και παρασιτικά είδη. Τα είδη που ζουν ελεύθερα είναι «βακτηριοφάγα», δηλαδή κερδίζουν τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζονται από την κατανάλωση βακτηρίων ενώ τα παρασιτικά είδη μολύνουν ζωικούς οργανισμούς, προκαλώντας μερικές φορές ασθένειες. Τα είδη του γένους Ακανθαμοιβάδα είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που κυμαίνονται από 15 έως 35 μm σε μήκος, έχουν ένα εύκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα που τους επιτρέπει να αλλάζουν το σχήμα τους από στρογγυλό ή οβάλ, σε τριγωνικό. Υπάρχουν δύο στάδια στον κύκλο ζωής της Ακανθαμοιβάδας: το στάδιο των κύστεων και το στάδιο των τροφοζωιτών που είναι μολυσματικά για τους ζωικούς οργανισμούς και μπορεί να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, εγκεφαλίτιδα ή κερατίτιδα.
Οι βλάβες στο δέρμα παρέχουν στα είδη της Ακανθαμοιβάδας πρόσβαση στο σώμα του ξενιστή, όπου μπορεί να προκαλέσουν είτε εντοπισμένη μόλυνση ή να εξαπλωθούν μέσω του αίματος σε άλλα όργανα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η μόλυνση προκαλεί ανοσολογική αντίδραση η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νευρικά κύτταρα και η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι κύστεις μπορεί επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω της εισπνοής και όταν βρεθούν μέσα στους αεραγωγούς μετατρέπονται στο επόμενο στάδιο του κύκλου ζωής του. Το κυτταρικό τοίχωμα της κύστης εξαφανίζεται, ο πυρήνας διαιρείται δύο φορές και το πρωτόζωο εισέρχεται το μολυσματικό στάδιο του τροφοζωίτη. Οι τροφοζωίτες αναπαράγονται με μίτωση και αργότερα εξελίσσονται σε μια νέα κύστη με ένα κενοτόπιο γλυκογόνου και εξωτερικό κυτταρικό τοίχωμα και οι οποίες είναι ικανές να μολύνουν νέους ξενιστές. Οι λοιμώξεις του δέρματος και των υπόλοιπων οργάνων από Ακανθαμοιβάδα γενικά είναι σπάνιες και παρατηρούνται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό συστήματα.
Η κοκκιωματώδης εγκεφαλίτιδα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, πυρετό, σπασμούς και διαταραγμένη ψυχική κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση.
Οι οφθαλμικές λοιμώξεις παρατηρούνται σε άτομα με πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα και συχνότερα σε άτομα που φορούν φακούς επαφής. Τα αποτελέσματα της λοίμωξης είναι η πρόκληση κερατίτιδας που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πόνο στα μάτια, θολή όραση και ευαισθησία στο φως. Η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως στους χρήστες φακών επαφής λόγω μόλυνσης των φακών, των διαλυμάτων καθαρισμού ή των θηκών αποθήκευσης.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.