URL path: Αρχική σελίδα // Άλφα Τεστ (Τριπλό Τεστ)

Άλφα Τεστ (Τριπλό Τεστ)

Το α-τεστ ή τριπλό τεστ ή προγεννητικός έλεγχος 2ου τριμήνου γίνεται σε έγκυες γυναίκες στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (μεταξύ 15ης και 19ης εβδομάδας) για τον εντοπισμό πιθανών δυσπλασιών ή σοβαρών χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Αυτές οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να υποδείξουν την πιθανότητα εμβρυϊκών ανωμαλιών όπως η τρισωμία 21 (σύνδρομο Down) και η τρισωμία 18. Μπορεί επίσης να υποδείξουν την πιθανότητα παρουσίας ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα (μυελομηνιγγοκήλη και δισχιδής ράχη).

Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των ανωμαλιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία της μητέρας. Οι εξετάσεις αυτές αποτελούν εξετάσεις διαλογής (screening tests) και δεν είναι διαγνωστικές εξετάσεις. Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι θετικά, τότε μπορούν να γίνουν πιο άμεσες και οριστικές εξετάσεις, όπως η λήψη χοριακών λαχνών (CVS) στην αρχή της εγκυμοσύνης ή η αμνιοπαρακέντηση στο μέσο της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες άνω των 35 ετών κάνουν συνήθως λήψη χοριακών λαχνών ή αμνιοπαρακέντηση χωρίς να προηγηθεί ο προγεννητικός έλεγχος.

Στο τριπλό τεστ μετρώνται τρεις δείκτες: η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG), η α-φετοπρωτεΐνη (αFP) και η μη συζευγμένη (ελεύθερη) οιστριόλη. Η αFP παράγεται στο λεκιθικό σάκο και το εμβρυϊκό ήπαρ. Η μη συζευγμένη οιστριόλη και η β-hCG παράγονται από τον πλακούντα.

Η εξέταση της μητέρας με το τριπλό τεστ προσφέρει μια πιθανότητα 50% έως 80% για την ανίχνευση της τρισωμίας 21 σε σχέση με τη μέτρηση μόνο της αFP η οποία έχει πιθανότητα ανίχνευσης 30%. Αυτό που συνιστάται πλέον είναι το τετραπλό τεστ και συνήθως συνδυάζεται με την εμβρυϊκή αυχενική διαφάνεια (FTN). Αυτές οι εξετάσεις γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της 14ης και 22ης εβδομάδας (ιδανικά μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας) της κύησης. Η χρήση των υπερήχων για τον προσδιορισμό της ακριβούς ηλικίας κύησης, βελτιώνει την ευαισθησία και την ειδικότητα όλων των εξετάσεων μητρικού προγεννητικού ελέγχου.

Στην τρισωμία 21, οι μετρήσεις δευτέρου τριμήνου στον ορό της μητέρας των επιπέδων της αFP και της μη συζευγμένης (ελεύθερης) οιστριόλης είναι περίπου 25% χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα και τα επίπεδα της hCG στον ορό είναι περίπου δύο φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό. Τα αποτελέσματα της εξέτασης εκφράζονται σε πολλαπλάσια του μέσου όρου (MoM). Οι τιμές της αFP και της οιστριόλης (Ε3) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τρισωμία 21, είναι χαμηλότερες από εκείνες με φυσιολογική εγκυμοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές κάτω από το μέσο όρο, είναι κάτω από 1 MoM. Η τιμή της hCG για τρισωμία 21 είναι πάνω από 1 MoM.

Οι τιμές MoM, η εμβρυϊκή ηλικία και το βάρος της μητέρας χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του πιθανού κινδύνου για την εμφάνιση εμβρυικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it