URL path: Αρχική σελίδα // Αλκαλική Φωσφατάση Λευκοκυττάρων (LAP)

Αλκαλική Φωσφατάση Λευκοκυττάρων (LAP)

Η μέτρηση της αλκαλικής φωσφατάσης των λευκοκυττάρων βοηθάει στη διαφοροποίηση τη χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, από τρία άλλα μυελο-υπερπλαστικά νοσήματα – την αληθή πολυκυτταραιμία, τη μυελοΐνωση και τη θρομβοκυτοπενία. Είναι επίσης χρήσιμη στη διαφοροποίηση της αληθούς πολυκυτταραιμίας από τη δευτεροπαθή πολυκυτταραιμία.

Η αλκαλική φωσφατάση των λευκοκυττάρων (LAP) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στα κοκκία των ουδετερόφιλων κοκκικοκυττάρων όλων των σταδίων ωρίμανσης, από τα μεταμυελοκύτταρα μέχρι και τα ώριμα στάδια τους και αντιπροσωπεύει τον ενδοκυττάριο μεταβολισμό.

Για τη διενέργεια της εξέτασης προστίθεται μια χρωστική ουσία σε επίχρισμα αίματος, επιτρέποντας τη χρώση και το διαχωρισμό των ουδετερόφιλων από την εμφάνιση των κοκκίων στο κυτταρόπλασμα τους. Τα ουδετερόφιλα βαθμολογούνται με βάση την ένταση του χρώματος της αντίδρασης.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Αύξηση: Ηλικία < 14 ημερών, μυελοειδής μεταπλασία, απλαστική αναιμία, εγκαύματα, σύνδρομο Down, νόσος Hodgkin, μετεγχειρητικά, λευχαιμία (οξεία λεμφοκυτταρική ή εκ τριχωτών κυττάρων), μυελοϊνωση με μυελοειδή μεταπλασία, εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, αληθής πολυκυτταραιμία, στρες, λοίμωξη, θρομβοκυτταροπενία, νέκρωση ιστών, τραύμα. Φάρμακα: ACTH, αιθυλενογλυκόλη, από του στόματος αντισυλληπτικά.
  • Μείωση: Αναιμία (απλαστική, κακοήθης), λευχαιμία (οξεία μονοκυτταρική, χρόνια κοκκιοκυτταρική, χρόνια μυελογενής), κίρρωση, νοσήματα του κολλαγόνου, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, ερυθρολευχαιμία, ουρική αρθρίτιδα, κληρονομική υποφωσφαταιμία, υποφωσφαταιμία, ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία.

 

Η μέτρηση της αλκαλικής φωσφατάσης των λευκοκυττάρων δεν διενεργείται πλέον στη Διαγνωστική Αθηνών!

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it