Υπό κανονικές φυσιολογικές συνθήκες, η συνήθης ημερήσια διαιτητική πρόσληψη αλουμινίου (5 έως 10 mg) απεκκρίνεται εντελώς από τους νεφρούς. Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια δεν έχουν τη δυνατότητα να αποβάλλουν το αλουμίνιο από το αίμα τους και κινδυνεύουν από τη συσσώρευση και την τοξικότητα του αλουμινίου. Η αιμοκάθαρση δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απομάκρυνση του αλουμινίου.
Όταν το αλουμίνιο συσσωρεύεται στον οργανισμό, συνδέεται με την αλβουμίνη (λευκωματίνη) και κατανέμεται γρήγορα σε όλο το σώμα. Η υπερφόρτωση με αλουμίνιο οδηγεί σε συσσώρευση του μετάλλου στον εγκέφαλο και τα οστά. Η εναπόθεση του αλουμινίου στον εγκέφαλο έχει ενοχοποιηθεί ως αιτία της άνοιας που εμφανίζεται σε ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Στα οστά, το αλουμίνιο αντικαθιστά το ασβέστιο και διαταράσσει τον φυσιολογικό σχηματισμό των οστών.
Οι συγκεντρώσεις του αλουμινίου στο αίμα μπορεί να βρίσκονται πάνω από τις τιμές αναφοράς σε ασθενείς με μεταλλικές προσθετικές αρθρώσεις. Αυξημένη συγκέντρωση αλουμινίου στο αίμα σε ασθενείς με εμφυτεύματα αλουμινίου, είναι ενδεικτική φθοράς της πρόθεσης.
Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.