URL path: Αρχική σελίδα // Αμμωνία

Αμμωνία

Η μέτρηση της αμμωνίας στο αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί αν η δυσλειτουργία του ήπατος αποτελεί την αιτία συμπτωμάτων όπως σύγχυση, υπερβολική υπνηλία, κώμα ή τρόμος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για νοσήματα του ήπατος, όπως η κίρρωση.

Η αμμωνία (ΝΗ3) είναι ένα παραπροϊόν που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της διάσπασης του αζώτου κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στο έντερο και από την πέψη του αίματος που μπορεί να βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα (όπως από κιρσούς οισοφάγου). Μια άλλη σημαντική πηγή αμμωνίας είναι από τη σύνθεση και τη μετατροπή της γλουταμίνης από τα νεφρικά σωληνάρια. Φυσιολογικά, η αμμωνία μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και στη συνέχεια αποβάλλεται από τα νεφρά. Εάν οποιαδήποτε διαταραχή εμποδίσει αυτή την φυσιολογική μετατροπή, η αμμωνία συσσωρεύεται στο αίμα. Υπεραμμωνιαιμία μπορεί επίσης να συμβεί σε πολύ μεγάλη πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών.

Τοξικά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα οδηγούν σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ηπατική εγκεφαλοπάθεια και στην οποία η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται από τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας. Η συσχέτιση του επιπέδου της αμμωνίας στο αίμα και ο βαθμός της εγκεφαλοπάθειας μπορεί να μην ανάλογα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με πολύ υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα μπορεί να εμφανίζει ελάχιστες ή και καμία επίδραση, ενώ σε κάποιον άλλο μπορεί η εγκεφαλική λειτουργία να είναι πολύ επηρεασμένη.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Αύξηση: Οξεία βρογχίτιδα, αζωθαιμία, κίρρωση, αιμορραγία γαστρεντερικού, καρδιακή ανεπάρκεια, αιμολυτική νόσος των νεογνών, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια, λευχαιμία, περικαρδίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο Reye. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: ηπαρίνη, ορισμένα διουρητικά (όπως φουροσεμίδη), ακεταζολαμίδη, βαλπροϊκό οξύ.
  • Μείωση: Ιδιοπαθής υπέρταση, κακοήθης υπέρταση. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: νεομυκίνη, τετρακυκλίνη, διφαινυδραμίνη, ισοκαρβοξαζίδη, φαινελζίνη, τρανυλκυπρομίνη, λακτουλόζη.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it