URL path: Αρχική σελίδα // Ανεμοβλογιά - Έρπητας Ζωστήρας, Αντισώματα IgG

Ανεμοβλογιά - Έρπητας Ζωστήρας, Αντισώματα IgG

Η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της οξείας νόσου από τον ιό καθώς και για τον έλεγχο της ανοσίας έναντι του ιού.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς / έρπητα ζωστήρα (Varicella Virus, Herpes Zoster Virus, VZV), γνωστός επίσης και ως ανθρώπινος ερπητοϊός 3 (Human Herpes Virus 3, HHV 3), είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα, οι οποίες είναι χρονικά περιορισμένες ιογενείς λοιμώξεις που δημιουργούν βλάβες του δέρματος ή κυστίδια. Ο τρόπος μετάδοσης είναι είτε άμεσα από ασθενή σε ασθενή (αερομεταφερόμενη μετάδοση των μολυσμένων αναπνευστικών εκκρίσεων ή από το υγρό των κυστιδίων) ή έμμεσα (μέσω της επαφής με τις μολυσμένες εκκρίσεις σε διάφορα αντικείμενα). Ο ιός πολλαπλασιάζεται στην αναπνευστική οδό και στη συνέχεια εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Μετά την πρόκληση ανεμοβλογιάς στην παιδική ηλικία, ο ιός που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα στους ηλικιωμένους.

Η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας μεταδίδονται για έως και 6 ημέρες μετά την εμφάνιση των δερματικών βλαβών. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για ασθενείς που εκτέθηκαν στον ιό της ανεμοβλογιάς / έρπητα ζωστήρα, η χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης εντός 4 ημερών, ενδέχεται να περιορίσει ή να αποτρέψει τα συμπτώματα της νόσου. Επειδή η προστασία των μητρικών αντισωμάτων διαρκεί μόνο περίπου 1 χρόνο μετά τη γέννηση, το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς (ή ανεμευλογιάς) συνιστάται να δίνεται στις ηλικίες μεταξύ 12 και 18 μηνών.

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it