Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο υποσυστήματα: το χυμικό ανοσοποιητικό σύστημα και το κυτταρικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το πρωτογενές κύτταρο της χυμικής ανοσίας είναι το Β-λεμφοκύτταρο, το οποίο ωριμάζει στο μυελό των οστών.
Τα Β λεμφοκύτταρα κυκλοφορούν στο αίμα σε μία ανενεργή κατάσταση. Όταν τα Β λεμφοκύτταρα εκτίθενται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ή μικροοργανισμούς (αντιγόνα) για πρώτη φορά, παράγουν αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες) τα οποία δεσμεύονται με το αντιγόνο. Αυτή η παραγωγή αντισωμάτων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και χρόνια, αλλά τα αντισώματα συνήθως είναι ανιχνεύσιμα στο αίμα μέσα σε 6 μήνες. Σε μεταγενέστερες εκθέσεις έναντι του ιδίου αντιγόνου, τα αντισώματα έναντι του οποίου βρίσκονται ήδη στο αίμα, η απόκριση εμφανίζεται σχεδόν αμέσως.
Τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία ωριμάζουν στον θύμο αδένα, περιλαμβάνουν το κυτταρικό ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν ένα Τ λεμφοκύτταρο συναντά μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ή μικροοργανισμό (αντιγόνο) έναντι των οποίων έχει προγραμματιστεί να ανταποκρίνεται, μπορεί να επιτεθεί απευθείας και να καταστρέψει το αντιγόνο. Υπάρχουν αρκετοί τύποι Τ λεμφοκυττάρων. Τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα απελευθερώνουν τοξικά χημικά προϊόντα που καταστρέφουν άμεσα το αντιγόνο. Τα Τ βοηθητικά κύτταρα, τα οποία φέρουν το δείκτη CD4, διεγείρουν την απόκριση όλων των άλλων Τ λεμφοκυττάρων. Μπορούν επίσης να διεγείρουν την χυμική ανοσοαπόκριση. Τα κατασταλτικά Τ κύτταρα, τα οποία φέρουν τον δείκτη CD8, είναι υπεύθυνα για τη διακοπή τόσο της χυμικής όσο και της κυτταρικής μεσολάβησης της ανοσοαπόκρισης, όταν χρειάζεται. Τα κύτταρα μνήμης είναι σε θέση να «θυμούνται» τα αντιγόνα που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αυτά τα κύτταρα ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνα για την άμεση απόκριση προς το αντιγόνο όταν το αντιμετωπίζουν για δεύτερη φορά.
Ο έλεγχος των Τ- και Β-λεμφοκυττάρων γίνεται για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως η μέτρηση των Τ- και Β-λεμφοκυττάρων γίνεται για την αξιολόγηση της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Καθώς τα βοηθητικά Τ κύτταρα (CD4) μολύνονται από τον ιό HIV, ο αριθμός τους μειώνεται. Έτσι, όσο ο αριθμός των κυττάρων CD4 μειώνεται, τα κύτταρα που κυριαρχούν γίνονται τα κατασταλτικά Τ λεμφοκύτταρα, διατηρώντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστολή και ανίκανο να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
- Αύξηση Τ Λεμφοκυττάρων: Νόσος Graves.
- Μείωση Τ Λεμφοκυττάρων: Οξεία ιογενής λοίμωξη, σύνδρομο DeGeorge, HIV λοίμωξη, νόσος Hodgkin, αυξημένος κίνδυνος για AIDS, αυξημένος κίνδυνος για ευκαιριακές λοιμώξεις, κακοήθειες, σύνδρομο Nezelof, σύνδρομο Wiskott-Aldrich
- Αύξηση Β Λεμφοκυττάρων: Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
- Μείωση Β Λεμφοκυττάρων: Ανεπάρκεια των ανοσοσφαιρινών IgG, IgA, IgM, υπογαμμασφαιριναιμία, λεμφώματα, πολλαπλό μυέλωμα, νεφρωσικό σύνδρομο
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.