URL path: Αρχική σελίδα // Ανοσοσφαιρίνη A (IgA)

Ανοσοσφαιρίνη A (IgA)

Η μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης Α στον ορό χρησιμοποιείται στην εργαστηριακή διερεύνηση των μονοκλωνικών γαμμοπαθειών και των ανεπαρκειών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) υφίσταται σε δύο μορφές, μια μορφή που κυκλοφορεί στον ορό και μια μορφή που εκκρίνεται. Η IgA αποτελεί τα αντισώματα που είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς και ορισμένα βακτήρια όπως το Clostridium tetani, το Corynebacterium diphtheriae και την Escherichia coli. Με πρωταρχικό ρόλο εντοπισμένο κυρίως σε βλεννογόνιες μεμβράνες, είναι η κύρια ανοσοσφαιρίνη στο πρωτόγαλα, το σάλιο, τα δάκρυα, τις εκκρίσεις των βρόγχων, του ουροποιογεννητικού, του γαστρεντερικού και των αναπνευστικών οδών. Η IgA έχει βρεθεί σε υποδοχείς στα κυψελιδικά μακροφάγα και σε λευκοκύτταρα και πιστεύεται ότι παρέχει μια ευρεία προστατευτική λειτουργία στην αναπνευστική οδό. Προστατεύει εξουδετερώνοντας τους ιούς που εισβάλλουν στην επιφάνεια του ενδοθηλίου μετά τη μόλυνση. Στο αίμα, η ανοσοσφαιρίνη Α αποτελεί φυσιολογικά το 10-15% του συνόλου των ανοσοσφαιρινών του οργανισμού. Η ανοσοσφαιρίνη Α δεν διέρχεται τον πλακούντα.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Αύξηση: Αρθρίτιδα (ρευματοειδής), αυτοάνοσες διαταραχές, νόσος του Berger, καρκίνωμα, κίρρωση, χρόνιες λοιμώξεις, δυσπρωτεϊναιμία, πορφύρα Henoch-Schonlein, πολλαπλό μυέλωμα, πολιομυελίτιδα, ιγμορίτιδα, σύνδρομο Wiskott-Aldrich.
  • Μείωση: Νόσος Bruton, εγκαύματα, παιδικό άσθμα, συγγενής ανεπάρκεια IgA, κληρονομική αταξία τηλαγγειεκτασία, χυμική ανοσοανεπάρκεια, υπογαμμασφαιριναιμία, νεφρωσικό σύνδρομο, εντεροπάθειες με απώλεια πρωτεϊνών. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: καρβαμαζεπίνη, δεξτράνη, οιστρογόνα, χρυσός, μεθυλπρεδνιζολόνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, πενικιλλαμίνη, φαινυτοΐνη, βαλπροϊκό οξύ.

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it