URL path: Αρχική σελίδα // Αντι-Χα Δραστικότητα Ηπαρίνης

Αντι-Χα Δραστικότητα Ηπαρίνης

Η μέτρηση της αντι-Χα δραστικότητας της ηπαρίνης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιπέδων της ηπαρίνης στο πλάσμα ασθενών υπό θεραπεία με μη κλασματοποιημένη (UFH) και χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη (LMWH).

Η τυπική ηπαρίνη (μη κλασματοποιημένη, UFH) και η χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη (LMWH) είναι αντιπηκτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για να μειώσουν τον κίνδυνο φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης. Η υπερδοσολογία με αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας ενώ η ανεπαρκής δοσολογία μειώνει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν ως αντιπηκτικά ενισχύοντας την ικανότητα της αντιθρομβίνης του πλάσματος να δεσμεύει και να απενεργοποιεί τις πρωτεάσες σερίνης ΧΙΙα, ΧΙα, ΙΧα, Χα και της θρομβίνης. Η θεραπευτική παρακολούθηση πραγματοποιείται λόγω της ευρείας διακύμανσης της απόκρισης των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Παλαιότερα, τα επίπεδα της ηπαρίνης παρακολουθούνταν χρησιμοποιώντας την εξέταση του χρόνου της ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης (APTT). Όμως ένας μεγάλος αριθμός καταστάσεων μπορεί να περιπλέξει τη χρήση του APTT στην παρακολούθηση της θεραπείας με UFH ηπαρίνη. Οι καταστάσεις αυτές έχουν διαιρεθεί σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα των παραγόντων περιλαμβάνει εκείνους που επηρεάζουν την βιοδιαθεσιμότητα της ηπαρίνης. Η γήρανση, η παχυσαρκία, οι αλλαγές στις πρωτεΐνες πρόσδεσης της ηπαρίνης, η παρουσία ηπατικής ή νεφρικής νόσου και η αντίσταση στην ηπαρίνη, υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Η δεύτερη ομάδα των παραγόντων περιλαμβάνει εκείνους που μεταβάλλουν την απόκριση του APTT στην ηπαρίνη. Η αύξηση του παράγοντα VIII ή των επιπέδων του ινωδογόνου, τα μειωμένα επίπεδα της αντιθρομβίνης ή η ήπια μείωση άλλων παραγόντων της πήξης (όπως μπορεί να γίνει στα πρώτα στάδια μιας διαταραχής της πηκτικότητας ή σε αντιπηκτική θεραπεία από το στόμα), είναι παραδείγματα παραγόντων που περιπλέκουν τη χρήση του APTT. Η τρίτη ομάδα των παραγόντων είναι οι παράγοντες που τείνουν να προκαλούν παρατεταμένο APTT απουσία θεραπείας με ηπαρίνη, όπως για παράδειγμα, το αντιπηκτικό του λύκου ή η ανεπάρκεια παραγόντων επαφής, που μπορούν να δημιουργήσουν μια παρατεταμένη αρχική τιμή APTT. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η αντι-Χα δραστικότητα ηπαρίνης, είναι πιο κατάλληλη μέθοδος για την παρακολούθηση της θεραπείας με ηπαρίνη.

Το APTT δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της θεραπείας με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη (LMWH), επειδή αυτό το φάρμακο δεν επηρεάζει σημαντικά το APTT.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it