URL path: Αρχική σελίδα // Αντιμόνιο (Sb) Ούρων

Αντιμόνιο (Sb) Ούρων

Το Αντιμόνιο (Sb) είναι ένα ασημί-λευκό μέταλλο που βρίσκεται στο φλοιό της γης. Τα μεταλλεύματα Αντιμονίου εξορύσσονται και στη συνέχεια αναμιγνύονται με άλλα μέταλλα για να σχηματίσουν κράματα ή σε συνδυασμό με οξυγόνο για να σχηματίσουν οξείδιο του Αντιμονίου. Το Αντιμόνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο του επειδή σπάει εύκολα, αλλά όταν αναμειγνύεται σε κράματα, χρησιμοποιείται σε μπαταρίες μολύβδου, σε συγκολλήσεις, σε μεταλλικούς σωλήνες, ρουλεμάν, κλπ. Το οξείδιο του Αντιμονίου προστίθεται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και σε πλαστικά για να τα εμποδίσει να πιάσουν φωτιά. Χρησιμοποιείται επίσης σε χρώματα, κεραμικά, σε πυροτεχνήματα και ως επικάλυψη σε πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες επιφάνειες.

Πώς εκτίθεται κάποιος στο Αντιμόνιο;

  • Επειδή το Αντιμόνιο βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον, ο γενικός πληθυσμός εκτίθεται κάθε μέρα σε χαμηλές δόσεις, κυρίως από τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό και τον αέρα.
  • Μπορεί να υπάρχει στον αέρα κοντά σε βιομηχανίες που το επεξεργάζονται, όπως σε χυτήρια, εργοστάσια που καίνε άνθρακα και αποτεφρωτήρες.
  • Σε μολυσμένες περιοχές με υψηλά επίπεδα Αντιμονίου, μπορεί να υπάρχει στον αέρα, το νερό και το έδαφος.
  • Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες που επεξεργάζονται ή χρησιμοποιούν μεταλλεύματα Αντιμονίου, μπορεί να εκτίθενται σε υψηλότερες δόσεις.

Πώς μπορεί το Αντιμόνιο να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία;

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα Αντιμονίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η εισπνοή υψηλών δόσεων και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες, πόνους και έλκη στο στομάχι, διάρροια και εμετό.

Σε βραχυπρόθεσμες μελέτες, πειραματόζωα που εισέπνευσαν πολύ υψηλές δόσεις Αντιμονίου πέθαναν. Στα πειραματόζωα που εισέπνευσαν υψηλές δόσεις Αντιμονίου προκλήθηκαν βλάβες στους πνεύμονες, την καρδιά, το ήπαρ και στα νεφρά. Σε μακροχρόνιες μελέτες, τα πειραματόζωα που εισπνέουν πολύ χαμηλές δόσεις Αντιμονίου παρουσιάζουν ερεθισμό στα μάτια, τριχόπτωση, βλάβη στους πνεύμονες και καρδιακά προβλήματα ενώ παρατηρήθηκαν επίσης και προβλήματα με τη γονιμότητα.

Κατάποση μεγάλων δόσεων Αντιμονίου μπορεί να προκαλέσει εμετό. Δεν είναι γνωστές άλλες επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω της κατάποσης του. Σε μακροχρόνιες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν αναφερθεί ηπατικές βλάβες και αλλαγές στα κύτταρα του αίματος. Το Αντιμόνιο μπορεί ακόμη να ερεθίσει το δέρμα, αν έλθει σε επαφή.

Το Αντιμόνιο έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με παράσιτα (Λεϊσμανίαση). Το Αντιμόνιο αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων.

Επειδή ορισμένες ενώσεις του Αντιμονίου χρησιμοποιούνται ως καταλύτης στην παραγωγή πλαστικών για χρήση στη συσκευασία νερών, αναψυκτικών και χυμών (ΡΕΤ), μπορεί να αποτελούν πηγές έκθεσης στο Αντιμόνιο.

Στην κλινική πρακτική, η χρήση του DMPS είναι αποτελεσματική για την κινητοποίηση και την απέκκριση του Βισμουθίου, του Υδραργύρου (οργανικού και ανόργανου), του Χαλκού, του Μολύβδου, του Αρσενικού, του Αντιμονίου, του Νικελίου, του Κασσίτερου, του Βολφραμίου και του Χρυσού, αλλά δεν επηρεάζει το Αλουμίνιο ή την απέκκριση του Ουρανίου. Στην πλειοψηφία των ενηλίκων ασθενών, ο Υδράργυρος είναι το κυρίαρχο μέταλλο που αποβάλλεται μετά από τη χρήση DMPS. Τα μέταλλα που κινητοποιούνται από DMPS απεκκρίνονται κυρίως από τους νεφρούς και σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ήπαρ (χοληφόρα / κόπρανα). Ένας άλλος χηλικός παράγοντας για την κινητοποίηση των μετάλλων από τον οργανισμό, το DMSA, χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πρόκλησης, καθώς και για την αποτοξίνωση από τον Μόλυβδο, τον Υδράργυρο και άλλα αντιδραστικά μέταλλα με σουλφυδρύλιο (π.χ. Αρσενικό, Αντιμόνιο). Αρκετές μελέτες έδειξαν την αποτελεσματικότητα του DMSA στην αύξηση της νεφρικής απέκκρισης του Μολύβδου και  του Υδραργύρου και την μείωση των επιπέδων στο αίμα αυτών των μετάλλων.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it