URL path: Αρχική σελίδα // Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH)

Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH)

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH), γνωστή επίσης και ως μυλλέριος ανασταλτική ουσία (MIS) παράγεται από τα κύτταρα Sertoli των όρχεων στους άνδρες και τα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών στις γυναίκες, με ένα φυλετικά διμορφικό μοτίβο που την καθιστά ένα χρήσιμο δείκτη στον έλεγχο των διαταραχών των γονάδων, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη μέλος της υπεροικογένειας του TGF, του αυξητικού παράγοντα που ρυθμίζει την ανάπτυξη των ιστών και τη διαφοροποίηση.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη στους άνδρες

Η προγεννητική έκκριση της ΑΜΗ προκαλεί υποστροφή των αγωγών του Muller ώστε να διευκολύνει την φυσιολογική ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Η αντιμυλλέριος ορμόνη στους άνδρες είναι συνήθως υψηλότερη πριν την εφηβεία από ότι είναι στην εφηβεία ή στους ενήλικες. Η αντιμυλλέριος ορμόνη χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση των διαταραχών του φύλου και στη λειτουργία των γονάδων στους άνδρες.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη στις γυναίκες

Η αντιμυλλέριος ορμόνη γενικά δεν είναι ανιχνεύσιμη σε γυναίκες προεφηβικής ηλικίας, αυξάνεται όμως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα της ΑΜΗ συσχετίζονται με την κατάσταση των ωοθυλακίων και της ωοθηκικής παρακαταθήκης. Η αντιμυλλέριος ορμόνη μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην ωοθυλακιογένεση και στην έναρξης της εμμηνόπαυσης. Η αντιμυλλέριος ορμόνη συνδέεται επίσης με όγκους των κοκκιωδών κυττάρων και μπορεί να είναι χρήσιμος δείκτης για την παρακολούθηση αυτών των ωοθηκικών όγκων.

Η κλινική χρησιμότητα της μέτρησης της αντιμυλλέριου ορμόνης είναι:

Αξιολόγηση του δυναμικού γονιμότητας στις γυναίκες. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στον ορό συσχετίζονται με τον αριθμό των ωοθυλακίων με μεγαλύτερη ειδικότητα από την ινχιμπίνη Β, την οιστραδιόλη, την θυλακιοτρόπο ορμόνη και την ωχρινοτρόπο ορμόνη, όταν μετράται την 3η ημέρα του κύκλου. Έτσι, η AMH μπορεί να αντανακλά την κατάσταση των ωοθυλακίων καλύτερα από ότι οι άλλοι ορμονικοί δείκτες.

Μέτρηση της γήρανσης των ωοθηκών. Η μειωμένη ωοθηκική παρακαταθήκη, που σχετίζεται με κακή ανταπόκριση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σηματοδοτείται από τα μειωμένα βασικά επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης στον ορό. Η ΑΜΗ φαίνεται να είναι ένας χρήσιμος δείκτης για την πρόβλεψη της ωοθηκικής γήρανσης και του δυναμικού για την επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πρόβλεψη της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Η διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα και η αναπαραγωγική ικανότητα μπορεί να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο πριν από την κλινική διάγνωση. Η μέτρηση της AMH μπορεί να προβλέψει το εμφάνιση της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Αξιολόγηση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στον ορό είναι αυξημένα σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και μπορεί να είναι χρήσιμη ως δείκτης για την παρακολούθηση της νόσου.

Παρακολούθηση ασθενών με όγκους των ωοθηκών. Οι συγκεντρώσεις της AMH στον ορό αυξάνονται σε ορισμένους ασθενείς με όγκους των κοκκιωδών κυττάρων των ωοθηκών και οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10% όγκων των ωοθηκών.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it