URL path: Αρχική σελίδα // Αντισώματα Εκχυλίσιμων Πυρηνικών Αντιγόνων (Αντι-ENA)

Αντισώματα Εκχυλίσιμων Πυρηνικών Αντιγόνων (Αντι-ENA)

Ο έλεγχος για τα αντισώματα αντι-ΕΝΑ χρησιμοποιείται στη διερεύνηση ασθενών με συμπτώματα και σημεία αυτοάνοσων νοσημάτων των συνδετικού ιστού και στους οποίους τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) είναι θετικά.

Τα αντισώματα έναντι των εκχυλίσιμων πυρηνικών αντιγόνων (Extrctable Nuclear Antigen, ENA) ή αντι-ENA, χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (ΣΕΛ) και της μικτής νόσου του συνδετικού ιστού και για τον αποκλεισμό άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Τα αντι-ΕΝΑ είναι ένα είδος αντιπυρηνικών αντισωμάτων έναντι ορισμένων αντιγόνων του πυρήνα που αποτελούνται από RNA και πρωτεΐνες. Τα πιο κοινά ΕΝΑ αντιγόνα είναι το Smith (SM) και η ριβονουκλεοπρωτεΐνη (RNP). Στα ΕΝΑ αντιγόνα περιλαμβάνονται ακόμη τα SS-Α (Ro), SS-Β (La), Jo-1 και Scl-70.

Τα αντιπυρηνικά Smith (αντι-Smith, αντι-SM) βρίσκονται στο 30% περίπου των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και στο 8% περίπου των ασθενών με μικτή νόσου του συνδετικού ιστού. Ωστόσο, δεν ανευρίσκονται σε ασθενείς με άλλα νοσήματα του κολλαγόνου.

Τα αντιπυρηνικά αντισώματα έναντι της ριβονουκλεοπρωτεΐνης (αντι-RNP) βρίσκονται σχεδόν στο 100% των ασθενών με μικτή νόσου του συνδετικού ιστού και περίπου στο 25% των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, με δισκοειδή λύκο και προοδευτική συστηματική σκλήρυνση (σκληρόδερμα). Υψηλοί τίτλοι αντι-RNP υποδηλώνουν μικτή νόσο του συνδετικού ιστού.

Τα αντισώματα έναντι της ιστυδυλικής tRNA συνθετάσης (αντι-Jo-1) βρίσκονται σε ασθενείς με αυτοάνοση διάμεση πνευμονική ίνωση και σε λίγους ασθενείς με αυτοάνοση μυοσίτιδα. 

Τα αντισώματα SS-Α (Ro) και SS-Β (La) χρησιμοποιούνται κυρίως στην διαγνωστική αξιολόγηση του συνδρόμου Sjögren.

Τα αντισώματα σκληροδερμίας (αντι-Scl-70) βρίσκονται σε ασθενείς με σκληροδερμία και σύνδρομο CREST.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it