Η μέτρηση των αντισωμάτων GAD65 χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση του αυτοάνοσου σακχαρώδους διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινο-εξαρτώμενου).
Ο έλεγχος για αντισώματα έναντι του αντιγόνου GAD65 χρησιμοποιείται επίσης για τη διερεύνηση ασθενών με νευρολογικές ασθένειες όπως το σύνδρομο stiff person (ή stiff man, καθηλωμένου ανθρώπου ή σκληρού προσωπείου), μεταιχμιακή εγκεφαλίτιδα, επιληψία και παρεγκεφαλιδική αταξία.
Υπάρχουν δύο ισομορφές του ενζύμου GAD με μοριακό βάρος 65 kDa και 67 kDa. Το GAD-65 εκφράζεται κυρίως στο πάγκρεας, ενώ τόσο το GAD-65 όσο και το GAD-67 εκφράζονται στο ΚΝΣ.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι ο ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι μια μορφή οργανο-ειδικής αυτοάνοσης νόσου που οδηγεί σε καταστροφή των κυττάρων των παγκρεατικών νησιδίων και των προϊόντων τους. Αυτά τα αντισώματα χρησιμοποιούνται για τη διαφοροποίηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι από τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου II. Σχεδόν το 90% των διαβητικών τύπου Ι έχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής αυτοαντισώματα κατά τη στιγμή της διάγνωσης τους: αντι-GAD65 (αποκαρβοξυλάση του γλουταμινικού οξέος), αντι-ICA (νησιδιακών κυττάρων παγκρέατος) και αντισώματα ινσουλίνης.
Τα αντισώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Ο έλεγχος των αυτοαντισωμάτων είναι χρήσιμος και για τους συγγενείς ασθενών με ινσουλινο-εξαρτώμενο διαβήτη προκειμένου να εξακριβώσουν αν διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Η παρουσία των GAD65 αντισωμάτων επιβεβαιώνει τη νόσο. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης (διαβήτης κύησης) απαιτεί τελικά τη χορήγηση ινσουλίνης μόνιμα.
Ο έλεγχος αυτών των αυτοαντισωμάτων χρησιμοποιείται επίσης στην παρακολούθηση ασθενών που έχουν λάβει μεταμόσχευση κυττάρων παγκρεατικών νησιδίων. Τέλος, αυτά τα αντισώματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αργοπορημένης έναρξης διαβήτη τύπου Ι σε ασθενείς που προηγουμένως είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου II.
Οι διαβητικοί τύπου ΙΙ έχουν χαμηλούς ή αρνητικούς τίτλους των συγκεκριμένων αυτοαντισωμάτων.
Τα αντι-GAD αντισώματα εμφανίζονται επίσης στο 60% των ασθενών με σύνδρομο stiff person και έχουν παρατηρηθεί τόσο στον ορό όσο και στο εγκφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ). Τα αντι-GAD αντισώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε μεταιχμιακή εγκεφαλίτιδα, σε επιληψία και σε παρεγκεφαλιδική αταξία. Η συσχέτιση των αντισωμάτων έναντι του GAD με καρκίνο είναι ασυνήθιστη, αλλά έχουν αναφερθεί σε διάφορες μορφές καρκίνου (καρκίνος του μαστού, μικροκυτταρικός πνεύμονας, ενδοκρινικοί όγκοι). Οι ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα έχουν συχνά πολύ υψηλότερο τίτλο αντι-GAD αντισωμάτων σε σύγκριση με ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
- Αύξηση: Ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλεργίες στην ινσουλίνη, σύνδρομο stiff person, μεταιχμιακή εγκεφαλίτιδα, επιληψία, παρεγκεφαλιδική αταξία
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.