URL path: Αρχική σελίδα // Αντισώματα Υποδοχέων Ακετυλοχολίνης (AChR)

Αντισώματα Υποδοχέων Ακετυλοχολίνης (AChR)

Η μέτρηση των αντισωμάτων των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της βαριάς μυασθένειας και για την παρακολούθηση της απόκρισης του ασθενούς στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Η ακετυλοχολίνη (ACh) και οι κατεχολαμίνες (επινεφρίνη ή αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη ή νοραδρεναλίνη) είναι οι κύριοι νευροδιαβιβαστές του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Κατά τη φυσιολογική συστολή των μυών, απελευθερώνεται ακετυλοχολίνη από το τερματικό άκρο του νεύρου εντός του νευρομυϊκής σύναψης. Η ακετυλοχολίνη δεσμεύεται στη συνέχεια με τις θέσεις του υποδοχέα της (AChR) πάνω στην πλασματική μεμβράνη των μυικών κυττάρων, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των διαύλων νατρίου. Αυτό επιτρέπει σε ιόντα νατρίου να εισέλθουν εντός του κυττάρου και να το αποπόλωσουν. Έτσι, ξεκινά ένα δυναμικό δράσης που περνά κατά μήκος ολόκληρης της μυϊκής ίνας, με αποτέλεσμα τη συστολή των μυών.

Η βαριά μυασθένεια (Myasthenia Gravis) είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει τη νευρομυϊκή μετάδοση. Σε αυτή την ασθένεια, αντισώματα παρεμβαίνουν στη σύνδεση της ακετυλοχολίνης με τις θέσεις του υποδοχέα της επί της μεμβράνης των μυικών κυττάρων με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η συστολή των μυών. Αυτά τα αντισώματα βρίσκονται σε περισσότερο από το 85% των ασθενών με βαριά μυασθένεια.

Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον τίτλο των αντισωμάτων του υποδοχέα ακετυλοχολίνης.

Δείτε επίσης: Αντισώματα MuSK, Αντισώματα LRP4

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it