Ο έλεγχος των αντισωμάτων έναντι της βασικής μεμβράνης του σπειράματος (αντι-GBM) χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση ασθενών με ταχεία εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας ή πνευμονικής αιμορραγίας, για την εργαστηριακή διάγνωση του συνδρόμου Goodpasture.
Το σύνδρομο Goodpasture είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία παράγονται ειδικά αντισώματα για νεφρικά δομικά στοιχεία όπως είναι η βασική μεμβράνη του νεφρικού σπειράματος και για πνευμονικά δομικά στοιχεία όπως είναι η κυψελιδική βασική μεμβράνη. Αυτά τα αντισώματα στη συνέχεια προσκολλώνται στα αντιγόνα των ιστών, με αποτέλεσμα την ανοσολογική απόκριση και τη δημιουργία βλαβών όπως η νεκρωτική σπειραματονεφρίτιδα και η αιμορραγική πνευμονίτιδα.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.