URL path: Αρχική σελίδα // Αντιβιόγραμμα (Τεστ Ευαισθησίας)

Αντιβιόγραμμα (Τεστ Ευαισθησίας)

Το αντιβιόγραμμα ή τεστ ευαισθησίας χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ευαισθησίας των οργανισμών που εμπλέκονται σε διάφορες λοιμώξεις στα αντιμικροβιακά φάρμακα, όταν η ευαισθησία του μικροοργανισμού δεν μπορεί να προβλεφθεί με βάση την ταυτότητα του. Η ευαισθησία στα αντιβιοτικά χρησιμοποιείται μερικές φορές για την παρακολούθηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων όπως του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) και την αξιολόγηση της αντοχής σε νέα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν ερμηνευτικά κριτήρια για όλα τα βακτήρια. Ο διαχωρισμός στις κατηγορίες ευαίσθητα, μετρίως ευαίσθητα και ανθεκτικά, βασίζεται στα επίπεδα των αντιβιοτικών που επιτυγχάνονται στον ορό ατόμων με φυσιολογική νεφρική και ηπατική λειτουργία. Τα αντιβιοτικά που συγκεντρώνονται στα ούρα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ακόμη και όταν τα μικρόβια κατατάσσονται στα ανθεκτικά. Αντιστρόφως, τα φάρμακα που δεν διεισδύουν καλά σε ιστούς με κακή αιμάτωση, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά ακόμη και όταν τα μικρόβια κατατάσσονται στα ευαίσθητα.

Οι μικροοργανισμοί ανάλογα την ευαισθησία τους σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών χαρακτηρίζονται ως:

Ευαίσθητο: Αυτή η κατηγορία συνεπάγεται ότι η μόλυνση που οφείλεται στο συγκεκριμένο μικροβιακό στέλεχος μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη δοσολογία του αντιμικροβιακού παράγοντα, για αυτόν τον τύπο της λοίμωξης, με το συγκεκριμένο μικροβιακό είδος, εκτός αν αντενδείκνυται.

Μετρίως Ευαίσθητο: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται μικροβιακά στελέχη που δεν είναι ξεκάθαρα ευαίσθητα.

Ανθεκτικό: Τα μικροβιακά στελέχη που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία δεν αναστέλλονται από τις συνηθισμένες συστηματικές συγκεντρώσεις του αντιμικροβιακού παράγοντα, με τη συνηθισμένη δοσολογία ή / και είναι πιθανό να υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί μικροβιακής αντίστασης (π.χ., β-λακταμάσες).

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it