URL path: Αρχική σελίδα // Άργυρος (Ag) Αίματος

Άργυρος (Ag) Αίματος

Ο Άργυρος ή Ασήμι (Ag) είναι ένα φυσικό στοιχείο. Βρίσκεται στο περιβάλλον σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, με τη μορφή σουλφιδίων, χλωριδίων και νιτρικού Αργύρου. Ο Άργυρος βρίσκεται συχνά ως παραπροϊόν κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των μεταλλευμάτων για την ανάκτηση χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και χρυσού. Ο Άργυρος χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων και άλλων διακοσμητικών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στα σφραγίσματα των δοντιών. Χρησιμοποιείται επίσης στις φωτογραφίες, σε κράματα κολλήσεων, για την απολύμανση του πόσιμου νερού και του νερού σε πισίνες καθώς και ως αντιβακτηριακός παράγοντας. Ο Άργυρος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικά σκευάσματα και τσίχλες ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις του στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν «αργυρία», έναν μπλε-γκρι χρωματισμό του δέρματος και άλλων οργάνων.

Πώς εισέρχεται ο Άργυρος στο περιβάλλον;
 
  • Ο Άργυρος μπορεί να απελευθερώνεται στον αέρα και το νερό μέσα από φυσικές διαδικασίες όπως η αποσάθρωση των πετρωμάτων.
  • Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η επεξεργασία των μεταλλευμάτων, η παραγωγή τσιμέντου και η καύση των ορυκτών καυσίμων, μπορεί να απελευθερώσουν Άργυρο στον αέρα.
  • Μπορεί να απελευθερώνεται στο νερό από την επεξεργασία των φωτογραφιών.
  • Η βροχή μπορεί να ξεπλένει τον Άργυρο από το έδαφος και να τον μεταφέρει στα υπόγεια νερά.
  • Ο Άργυρος δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται σε σημαντικό βαθμό στα υδρόβια ζώα.
Πώς εκτίθεται κάποιος στον Άργυρο;
 
  • Με την αναπνοή των χαμηλών επιπέδων που υπάρχουν στον αέρα.
  • Με την κατάποση από την τροφή ή το πόσιμο νερό.
  • Σε εργαζόμενους στην κατασκευή κοσμημάτων, σε συγκολλήσεις, στην εμφάνιση φωτογραφιών και αλλού.
  • Χρησιμοποιώντας παστίλιες κατά του καπνίσματος ή άλλα φάρμακα που περιέχουν Άργυρο.
Πώς μπορεί ο Άργυρος να επηρεάσει την υγεία;

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα Αργύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αργυρία, ενός μπλε-γκρι χρωματισμού του δέρματος και άλλων ιστών του σώματος. Έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα Αργύρου μπορεί επίσης να προκαλέσει εναπόθεσή του στο δέρμα και σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν αυτή η κατάσταση είναι επιβλαβής. Η αργυρία είναι μια μόνιμη κατάσταση (μη-αναστρέψιμη), αλλά φαίνεται να δημιουργεί περισσότερο αισθητικό πρόβλημα χωρίς κάποια άλλη σοβαρότερη επίπτωση για την υγεία.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα Αργύρου μέσω του αέρα έχει ως αποτέλεσμα αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμό των πνευμόνων και του λαιμού και πόνους στο στομάχι. Η επαφή του δέρματος με το Ασήμι μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξάνθημα, οίδημα και φλεγμονή.

Οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατάποση Αργύρου έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση του στο δέρμα.

Ο Άργυρος έχει χρησιμοποιηθεί στην οδοντιατρική, στα αμαλγάματα μαζί με Υδράργυρο, Κασσίτερο και Χρυσό.

Στην ιατρική, ο Άργυρος ενσωματώνεται σε επιδέσμους τραυμάτων και ως αντιμικροβιακή επικάλυψη σε ιατρικές συσκευές. Οι επίδεσμοι τραυμάτων περιέχουν σουλφαδιαζίνη του Αργύρου ή νανοσωματίδια Αργύρου και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εξωτερικών μολύνσεων. Ο Άργυρος χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένους ουροκαθετήρες (μειώνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τους καθετήρες) και σε ορισμένους ενδοτραχειακούς σωλήνες (μειώνει τις πνευμονίες που σχετίζονται με τους αναπνευστήρες). Τα ιόντα Αργύρου είναι βιοδραστικά και σε επαρκή συγκέντρωση σκοτώνουν εύκολα τα βακτήρια in vitro.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στον Άργυρο;

Ο Άργυρος μπορεί να μετρηθεί στο αίμα, ούρα, κόπρανα και τους ιστούς του σώματος. Επειδή ο Άργυρος συσσωρεύεται στο σώμα, ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί η προηγούμενη έκθεση, είναι σε δείγματα τριχών και νυχιών.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it