URL path: Αρχική σελίδα // Αρσενικό (As) Ούρων

Αρσενικό (As) Ούρων

Το Αρσενικό (As) είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς. Η συγκέντρωση του Αρσενικού στον οργανισμό μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας επαγγελματικής, περιβαλλοντικής (καύση άνθρακα) ή σκόπιμης έκθεσης. Το 60% περίπου του Αρσενικού που καταπίνεται, απεκκρίνεται στα ούρα. Το Αρσενικό βρίσκεται στο περιβάλλον στο νερό και ως συστατικό των φυτοφαρμάκων, στα χρώματα, στα επεξεργασμένα ξύλα, στα καλλυντικά και σε ορισμένα αντιπρωτοζωϊκά φάρμακα. Τα Αρσενικό δρα τοξικά αναστέλλοντας ορισμένα ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για τον κυτταρικό μεταβολισμό. Ο προσδιορισμός του Αρσενικού στο αίμα χρησιμοποιείται για την ταχεία επιβεβαίωση της οξείας δηλητηρίασης. Η χρόνια επαγγελματική έκθεση και η χρόνια κατάποση Αρσενικού, συνδέεται με καρκίνο του δέρματος, των πνευμόνων καθώς και άλλους καρκίνους.

Τα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης με Αρσενικό περιλαμβάνουν: κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, αιματηρή διάρροια, δίψα που εξελίσσεται σε αφυδάτωση και ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, αιματουρία, μεταλλική γεύση, νεφρική ανεπάρκεια, ίκτερος, υποξία, σπασμούς, κώμα και αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σοκ. Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τα συμπτώματα και εργαστηριακά ευρήματα της χρόνιας δηλητηρίασης με Αρσενικό περιλαμβάνουν: ανώμαλη ερυθροποίηση και μυελοποίηση, αλωπεκία (αραίωση των μαλλιών), αναιμία, βασεόφιλη στίξη, παραλήρημα, διάρροια, γαστρεντερικά συμπτώματα, ηπατομεγαλία, υπερκεράτωση στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα, λευκοπενία, υποχρωματισμό της ωχράς κηλίδας, γραμμές Aldrich-Mees, μεταλλική γεύση, περιφερική νευροπάθεια, αλλαγές στη χρώση του δέρματος και θρομβοπενία.

Δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα Αρσενικού στο αίμα. Το Αρσενικό μεταφέρεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Ορισμένα ασιατικά βότανα που συνταγογραφούνται συνήθως για αιμορροΐδες και για τη θεραπεία του συγγενούς ρετινοβλαστώματος, μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις Αρσενικού.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

Η μέτρηση του Αρσενικού με τη συγκεκριμένη μέθοδο αντιστοιχεί στη συνολική ποσότητα του μετάλλου στο βιολογικό δείγμα χωρίς να διαχωρίζει το οργανικό από το ανόργανο Αρσενικό.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it