URL path: Αρχική σελίδα // Ασκαρίδα (Ascaris lumbricoides), Μοριακή Ανίχνευση

Ασκαρίδα (Ascaris lumbricoides), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για την Ασκαρίδα (Ascaris lumbricoides), χρησιμοποιείται για την γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή εργαστηριακή διάγνωση της ασκαριδίασης.

Η Ασκαρίδα (Ascaris lumbricoides) είναι ένας μεγάλος ελμινθικός σκώληκας (Νηματώδης) που παρασιτεί στο έντερο των ανθρώπων. Είναι η πιο κοινή λοίμωξη από έλμινθες στον άνθρωπο παγκοσμίως, με τα περισσότερα κρούσματα να εμφανίζονται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η λοίμωξη από Ασκαρίδα (ασκαριδίαση) είναι γενικά σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά σποραδικά κρούσματα κυρίως σε αγροτικές περιοχές, μπορεί να συμβούν. Οι προνύμφες και τα ενήλικα σκουλήκια ζουν στο λεπτό έντερο και μπορούν να προκαλέσουν εντερική νόσο.

Η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου περιλαμβάνει τον έλεγχο των κοπράνων για τα αυγά του παρασίτου ενώ στην πνευμονική μορφή της νόσου μπορούν να αναζητηθούν προνύμφες σε πτύελα ή στο γαστρικό υγρό. Σπανιότερα, ενήλικοι σκώληκες μπορεί να βρεθούν στα κόπρανα.

Ο μοριακός έλεγχος των κοπράνων και άλλων βιολογικών υλικών (πτύελα, γαστρικό περιεχόμενο), επιτρέπει την γρήγορη, απόλυτα ειδική και ευαίσθητη μέθοδο για τη διάγνωση της ασκαριδίασης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ασκαρίδα

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Ασκαρίδα δεν έχουν συμπτώματα. Μέτρια έως βαριά προσβολή προκαλεί διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί.

Πνεύμονες: Αφού καταπωθούν τα μικροσκοπικά αυγά της Ασκαρίδας, εκκολάπτονται στο λεπτό έντερο και οι προνύμφες μεταναστεύουν μέσω του κυκλοφορικού ή του λεμφικού συστήματος στους πνεύμονες. Σε αυτό το στάδιο, ενδέχεται να εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα παρόμοια με το άσθμα ή την πνευμονία, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμός. Αφού περάσουν 6 έως 10 ημέρες στους πνεύμονες, οι προνύμφες ταξιδεύουν προς την περιοχή του φάρυγγα, όπου προκαλούν αντανακλαστικό βήχα και στη συνέχεια καταπίνονται.

Έντερο: Οι προνύμφες ωριμάζουν σε ενήλικα σκουλήκια στο λεπτό έντερο και συνήθως ζουν στο έντερο έως ότου πεθάνουν (1 με 2 χρόνια). Σε ήπια ή μέτρια ασκαριδίαση, η εντερική προσβολή μπορεί να προκαλέσει μη εντοπισμένο κοιλιακό πόνο, ναυτία και έμετο, διάρροια ή αιματηρά κόπρανα. Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός σκουληκιών στο έντερο (σοβαρή ασκαριδίαση), μπορεί να εμφανιστεί σοβαρός κοιλιακός πόνος, κόπωση, έμετος, απώλεια βάρους και υποθρεψία, εμφάνιση σκωλήκων στον εμετό ή τα κόπρανα.

Η Ασκαρίδα δεν μεταδίδεται απευθείας από άτομο σε άτομο. Ένα άτομο πρέπει να έρθει σε επαφή με χώμα μολυσμένο με ανθρώπινα κόπρανα που περιέχουν αυγά Ασκαρίδας ή μολυσμένο νερό. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, τα ανθρώπινα περιττώματα χρησιμοποιούνται για λίπασμα ενώ και οι κακές εγκαταστάσεις υγιεινής επιτρέπουν στα ανθρώπινα απόβλητα να αναμιχθούν με το χώμα στα χωράφια και κοντά σε οικισμούς.

Τα μικρά παιδιά παίζουν συχνά με το χώμα και μπορεί να μολυνθούν εάν βάλουν τα χέρια τους στο στόμα. Τα άπλυτα φρούτα ή λαχανικά που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος μπορούν επίσης να μεταδώσουν τα αυγά της Ασκαρίδας.

Κύκλος ζωής της Ασκαρίδας

Κατάποση. Τα αυγά της Ασκαρίδας δεν είναι μολυσματικά πριν να έρθουν σε επαφή με το έδαφος. Οι άνθρωποι μπορούν κατά λάθος να καταπιούν μολυσμένο χώμα μέσω της επαφής των χεριών με το στόμα ή τρώγοντας φρούτα και μη μαγειρεμένα λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε μολυσμένο έδαφος.

Μετανάστευση. Οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια διεισδύουν στο εντερικό τοίχωμα και μεταναστεύσουν στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος. Αφού ωριμάσουν για περίπου μία εβδομάδα στους πνεύμονές, οι προνύμφες εισχωρούν στους αεραγωγούς και φτάνουν μέχρι το λαιμό, όπου καταπίνονται για να φθάσουν εκ νέου στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ωρίμανση. Μόλις επιστρέψουν στο έντερο, τα παράσιτα αναπτύσσονται σε αρσενικά ή θηλυκά σκουλήκια. Τα θηλυκά σκουλήκια μπορούν να φτάσουν σε μήκος μεγαλύτερο από 40 εκατοστά και περίπου 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Τα αρσενικά σκουλήκια είναι γενικά μικρότερα.

Αναπαραγωγή. Αρσενικά και θηλυκά σκουλήκια ζευγαρώνονται στο λεπτό έντερο. Τα θηλυκά σκουλήκια μπορούν να παράγουν 200.000 αυγά την ημέρα, τα οποία αποβάλλονται με τα κόπρανα. Τα γονιμοποιημένα αυγά πρέπει να βρεθούν στο έδαφος για τουλάχιστον 18 ημέρες πριν γίνουν μολυσματικά.

Η όλη διαδικασία - από την κατάποση των αυγών έως την εναποθέσεις των νέων αυγών - διαρκεί περίπου δύο με τρεις μήνες. Οι Ασκαρίδες μπορούν να ζήσουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα για 1 με 2 χρόνια.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από Ασκαρίδα περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς με ασκαριδίαση είναι παιδιά μικρότερα των 10. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, επειδή είναι πιο πιθανό να παίξουν σε χώμα.

Ζεστό κλίμα. Η Ασκαρίδα είναι πιο διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες με θερμές θερμοκρασίες όλο το χρόνο.

Κακή υγιεινή. Η Ασκαρίδα είναι ευρέως διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπάρχει ανάμιξη των ανθρώπινων περιττωμάτων με το έδαφος.

Επιπλοκές

Οι ήπιες περιπτώσεις ασκαριδίασης συνήθως δεν έχουν επιπλοκές. Οι πιο σημαντικές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αργή ανάπτυξη. Η απώλεια της όρεξης και η κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές στα παιδιά μολυσμένα με Ασκαρίδα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη τους.

Εντερική απόφραξη και διάτρηση. Σε έντονη προσβολή με Ασκαρίδες, η μάζα των σκουληκιών μπορεί να αποφράξει μέρος του εντέρου, προκαλώντας πόνο στην κοιλιακή χώρα και έμετο. Η απόφραξη μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διάτρηση του εντερικού τοιχώματος ή της σκωληκοειδούς απόφυσης, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία ή σκωληκοειδίτιδα.

Αποφράξεις πόρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σκώληκες μπορεί να αποφράξουν τους πόρους του ήπατος ή του παγκρέατος, προκαλώντας έντονο πόνο.

Πρόληψη

Η καλύτερη άμυνα κατά της ασκαριδίασης είναι η καλή υγιεινή και η κοινή λογική. 

Κανόνες καλής υγιεινής. Πριν τον χειρισμό των τροφίμων, καλό πλύσιμο των χεριών  με σαπούνι και νερό. Καλο πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Προσοχή στα ταξίδια σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Χρήση μόνον εμφιαλωμένου νερού και αποφυγή των ωμών λαχανικών. Κατανάλωση μόνο τροφίμων που είναι μαγειρεμένα.

Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2020

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it