URL path: Αρχική σελίδα // Ασπαρτικό Οξύ

Ασπαρτικό Οξύ

Το ασπαρτικό οξύ (ή ασπαραγινικό οξύ) παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό κατά την σύνθεση άλλων αμινοξέων και μεταβολιτών στον κύκλο του κιτρικού οξέος. Μεταξύ των αμινοξέων που συντίθενται από το ασπαρτικό οξύ είναι η ασπαραγίνη, η αργινίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η θρεονίνη, η ισολευκίνη και πολλά νουκλεοτίδια. Το ασπαρτικό οξύ είναι επίσης ένας μεταβολίτης στον κύκλο της ουρίας και συμμετέχει στη γλυκονεογένεση, τη δημιουργία γλυκόζης από διάφορα υποστρώματα άνθρακα. Το ασπαρτικό οξύ είναι η αλανίνη με ένα από τα β-υδρογόνα να αντικαθίσταται από μια ομάδα καρβοξυλικού οξέος.

Η μέτρηση της ασπαραγίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το ασπαρτικό οξύ (Asp/D) είναι το ανάλογο καρβοξυλικού οξέος της ασπαραγίνης. Ως νευροδιαβιβαστής, το ασπαρτικό οξύ μπορεί να παρέχει αντίσταση στην κόπωση και έτσι να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντοχή, αν και δεν υποστηρίζουν όλοι αυτή την άποψη. Το ασπαρτικό οξύ είναι ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ που παρασκευάζεται από το γλουταμινικό οξύ με ένζυμα που χρησιμοποιούν ως συνένζυμο τη βιταμίνη Β6. Η βιοσύνθεση του ασπαρτικού διευκολύνεται από μια αμινοτρανσφεράσης που καταλύει τη μεταφορά μιας αμινομάδας από ένα άλλο μόριο όπως η αλανίνη ή η γλουταμίνη και αποδίδει ασπαρτικό οξύ και ένα α-κετοξύ.

Το ασπαρτικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας και στον μεταβολισμό του DNA. Το ασπαρτικό οξύ είναι ένας σημαντικός διεγερτικός νευροδιαβιβαστής, ο οποίος μερικές φορές βρίσκεται αυξημένος σε ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μειώνεται σε ασθενείς με κατάθλιψη και σε ασθενείς με ατροφία εγκεφάλου.

Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι φυσικοί αναστολείς ορισμένων από τις δράσεις του ασπαρτικού οξέος. Το ασπαρτικό οξύ μαζί με το αμινοξύ φαινυλαλανίνη (και φορμαλδεΰδη), αποτελεί μέρος ενός νέου φυσικού γλυκαντικού, της ασπαρτάμης. Αυτό το γλυκαντικό αποτελεί μια πρόοδο στα τεχνητά γλυκαντικά και είναι πιθανόν ασφαλές σε κανονικές δόσεις σε όλους, εκτός από ασθενείς που πάσχουν από φαινυλοκετονουρία. Εξακολουθούν όμως να απουσιάζουν οι μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασπαρτάμης σε πολλά από τα νευροπεπτίδια του εγκεφάλου.

Το ασπαρτικό οξύ πιθανόν να αποτελεί ένα σημαντικό ανοσοδιεγερτικό του θύμου και μπορεί να προστατεύει από κάποιες από τις βλαβερές επιδράσεις της ακτινοβολίας. Η λήψη συμπληρωμάτων ασπαρτικού οξέος είναι σχετικά ασφαλής ενώ διεξάγονται μελέτες για την αποσαφήνιση των φαρμακολογικών και θεραπευτικών του ρόλων.

Το ασπαρτικό οξύ βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ζωικά προϊόντα όπως τα στρείδια, κρέατα και προϊόντα κρέατος (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ.), κυνήγι και φυτικά προϊόντα όπως δημητριακά (κυρίως φύτρα), βρώμη, αβοκάντο, σπαράγγια, ζαχαροκάλαμο και μελάσα από ζαχαρότευτλα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it