Η μέτρηση του ιονισμένου ασβεστίου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των επιπέδων του ασβεστίου κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις ή την μετάγγιση αίματος σε νεογνά και σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Η μέτρηση του ιονισμένου ασβεστίου χρησιμοποιείται επίσης ως συμπληρωματική εξέταση στην αξιολόγηση όλων των ασθενών με παθολογικές τιμές ασβεστίου αίματος.
Το ασβέστιο (Ca++) είναι ένα κατιόν που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος από τη διατροφή. Το ασβέστιο συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, τη συστολή του μυοκαρδίου και των σκελετικών μυών και στην πήξη του αίματος με τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη. Το ασβέστιο είναι αποθηκευμένο στα δόντια και στα οστά ενώ το ασβέστιο που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος φιλτράρεται από τα νεφρά, με το περισσότερο να επαναρροφάται όταν τα επίπεδα του στον ορό είναι φυσιολογικά.
Το ιονισμένο ασβέστιο είναι ένα κατιόν που κυκλοφορεί ελεύθερα στο αίμα και αποτελεί το 46-50% του συνόλου του κυκλοφορούντος ασβεστίου στο αίμα. Τα επίπεδα του αυξάνονται ή μειώνονται άμεσα με τις αυξήσεις και τις μειώσεις στο pH του αίματος. Για κάθε μείωση του pH κατά 0.1 μονάδα, το ιονισμένο ασβέστιο αυξάνεται κατά 1.5-2.5%. Το ιονισμένο ασβέστιο μερικές φορές θεωρείται πιο ευαίσθητος και πιο αξιόπιστος δείκτης πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού για ασθενείς με χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης (αλβουμίνης) από ότι η μέτρηση του ολικού ασβεστίου, επειδή το ιονισμένο ασβέστιο δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές της συγκέντρωσης λευκωματίνης. Οι τιμές του ολικού ασβεστίου του ορού αυξάνονται ή μειώνονται άμεσα σε σχέση με τα επίπεδα της λευκωματίνης του ορού, ενώ τα επίπεδα του ιονισμένου ασβεστίου, όχι.
Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
- Αύξηση: Οξέωση, υπερβιταμίνωση D, κακοήθεια, υπερπαραθυρεοειδισμός (πρωτοπαθής), όγκοι που παράγουν ή αυξάνουν την παραθορμόνη, φλεβίτιδα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: υδροχλωροθειαζίδη (χρόνια χρήση), ενώσεις του λιθίου
- Μείωση: Αλκάλωση, εγκαύματα, μεταγγίσεις αίματος, υπερωσμωτικές καταστάσεις, υποπαραθυρεοειδισμός (πρωτογενής), ανεπάρκεια μαγνησίου, πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, μετεγχειρητικά, ψευδο-υποπαραθυρεοειδισμός, σήψη, τραύμα, ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: αντιεπιληπτικά, φουροσεμίδη, υπερωσμωτικά διαλύματα
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.