URL path: Αρχική σελίδα // Bartonella hensalae, Αντισώματα IgM

Bartonella hensalae, Αντισώματα IgM

Η Bartonella henselae και η Bartonella quintana είναι μικρά, πλειομορφικά, Gram-αρνητικά βακτήρια. Η φθείρα (ψείρα) του ανθρώπινου σώματος (Pediculus humanis) θεωρείτε ότι είναι το έντομο-φορέας για την Bartonella quintana. Το ζώο-ξενιστής για την Bartonella quintana δεν είναι γνωστό ενώ για την Bartonella henselae, η γάτα πιστεύεται ότι είναι τόσο η δεξαμενή όσο και ο φορέας της. Οι γάτες μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους άμεσα μέσω γρατσουνιάς, δαγκώματος ή με το γλείψιμο ή έμμεσα μέσω κάποιου αρθροπόδου-φορέα.

Η είσοδος της Bartonella στον οργανισμό γίνεται μέσω του δέρματος. Στις θέσεις αυτές δημιουργούνται χαρακτηριστικές αλλοιώσεις. Οι μικροοργανισμοί μπορεί να βρίσκονται μέσα σε κενοτόπια των ενδοθηλιακών κυττάρων και των μακροφάγων και μεταξύ των κυττάρων στις περιοχές νέκρωσης. Περιστασιακά οι μικροοργανισμοί παρατηρούνται και εντός των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας διάσπαρτες ιστικές μολύνσεις με Bartonella στο αίμα, σε λεμφαδένες, στο σπλήνα, στο ήπαρ, στο μυελό των οστών και στην καρδιά.

Η Bartonella henselae έχει συσχετισθεί με τη νόσο εξ ονύχων γαλής (cat scratch disease), με ηπατική πελίωση και με ενδοκαρδίτιδα. Η Bartonella quintana έχει συσχετιστεί με τον πυρετό των χαρακωμάτων, με βακτηριακή αγγειωμάτωση και με ενδοκαρδίτιδα. Και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακή αγγειωμάτωση, ένα σχετικά πρόσφατα αναγνωρισθέν σύνδρομο. Η βακτηριακή αγγειωμάτωση είναι μια αγγειακή πολλαπλασιαστική νόσος που περιλαμβάνει συνήθως το δέρμα και τους τοπικούς λεμφαδένες.

Η νόσος εξ ονύχων γαλής, ξεκινά ως μια δερματική βλατίδα ή φλύκταινα που αναπτύσσεται συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα μετά από την επαφή με το μολυσμένο ζώο. Η περιφερειακή λεμφαδενοπάθεια που ακολουθεί, είναι το κυρίαρχο κλινικό χαρακτηριστικό της νόσου.

Ο πυρετός των χαρακωμάτων, ο οποίος ήταν σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα πυρετό και έντονο πόνο στις κνήμες.

Το ενδιαφέρον για την Bartonella quintana και την Bartonella henselae αυξήθηκε πρόσφατα αφού τεκμηριώθηκε η παρουσία τους σε ασθενείς με AIDS και σε μεταμοσχευμένους ασθενείς. Τόσο η ηπατική πελίωση όσο και η εμπύρετος βακτηριαιμία είναι δύο καταστάσεις που συναντώνται σε ασθενείς με AIDS ή ασθενείς που είναι ανοσοκατασταλμένοι. Παρότι ο πυρετός των χαρακωμάτων και η νόσος εξ ονύχων γαλής είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενες ασθένειες, τα υπόλοιπα νοσήματα που οφείλονται στη Bartonella, μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it