URL path: Αρχική σελίδα // Bartonella henselae, Μοριακός Έλεγχος

Bartonella henselae, Μοριακός Έλεγχος

Ο μοριακός έλεγχος για τη Bartonella henselae χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει την παρουσία του βακτηρίου σε ύποπτες περιπτώσεις της νόσου εξ ονύχων γαλής (cat scratch disease) και ορισμένων άλλων σχετικών λοιμώξεων.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Bartonella henselae είναι ένα Gram-αρνητικό βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση της μολυσματικής νόσου, γνωστή ως νόσος εξ ονύχων γαλής (CSD). Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω γρατζουνιών ή δαγκωμάτων από μολυσμένες γάτες, ιδιαίτερα μικρά γατάκια, αν και μπορεί επίσης να μεταδοθεί και μέσω ψύλλων.

Μετάδοση

Η κύρια δεξαμενή και φορέας της Bartonella henselae είναι οι γάτες. Οι μολυσμένες γάτες μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο στο αίμα τους για αρκετούς μήνες έως χρόνια και μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια με το σάλιο τους και μέσω των περιττωμάτων των ψύλλων. Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται όταν γρατζουνισθούν ή δαγκωθούν από μολυσμένη γάτα ή όταν τα μολυσμένα με μικρόβια περιττώματα ψύλλων εισέλθουν από κάποια πληγή ή μέσω των ματιών.

Κλινική Εικόνα

Η νόσου εξ ονύχων γαλής αρχίζει συνήθως με μια μικρή, εντοπισμένη βλατίδα ή φλύκταινα στο σημείο της γρατσουνιάς ή του δαγκώματος. Οι γειτονικοί λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν ευαίσθητοι, σχηματίζοντας μια επώδυνη περιφερειακή λεμφαδενοπάθεια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και κακουχία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η βακτηριακή αγγειωμάτωση (που χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιαστικές δερματικές αλλοιώσεις) ή το οφθαλμοαδενικό σύνδρομο Parinaud (επιπεφυκίτιδα με διογκωμένους λεμφαδένες κοντά στο αυτί).

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου εξ ονύχων γαλής γίνεται συχνά με βάση την κλινική εικόνα και το ιστορικό έκθεσης σε γάτες. Εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ορολογικές εξετάσεις (ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της Bartonella henselae) ή όπως ο μοριακός έλεγχος με  PCR, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία

Οι περισσότερες περιπτώσεις νόσου εξ ονύχων γαλής επιλύονται από μόνες τους χωρίς ειδική θεραπεία. Η συμπτωματική αντιμετώπιση, όπως η ανακούφιση από τον πόνο και οι ζεστές κομπρέσες για τη μείωση του οιδήματος των λεμφαδένων, είναι συνήθως επαρκής. Σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αντιβιοτικά όπως η αζιθρομυκίνη, η δοξυκυκλίνη, ή η σιπροφλοξασίνη μπορεί να δοθούν προκειμένου να μειωθεί η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Πρόληψη

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου εξ ονύχων γαλής, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται καλή υγιεινή μετά την επαφή με γάτες, ειδικά τα μικρά γατάκια. Αυτό περιλαμβάνει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, την αποφυγή στενής επαφής με γάτες που είναι γνωστό ότι γρατζουνίζουν ή δαγκώνουν και τη διατήρηση των γατών σε εσωτερικούς χώρους για τον περιορισμό της έκθεσης σε ψύλλους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η νόσος εξ ονύχων γαλής είναι η πιο γνωστή εκδήλωση της λοίμωξης από Bartonella henselae, το συγκεκριμένο βακτήριο έχει επίσης συσχετιστεί με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η βακτηρική αγγειωμάτωση, ο πυρετός των χαρακωμάτων και η μπαρτονέλλωση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

 

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it