URL path: Αρχική σελίδα // Coombs Άμεση Αντίδραση

Coombs Άμεση Αντίδραση

Η άμεση αντίδραση Coombs (άμεση Coombs) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του αίματος πριν από την μετάγγιση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση περιπτώσεων ευαισθητοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων μετά από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή μετά από μεταγγίσεις. Σε περιπτώσεις υποψίας εμβρυικής ερυθροβλάστωσης, η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της παρουσίας αντισωμάτων στα ερυθρά αιμοσφαίρια του νεογέννητου.

Σε ορισμένα νοσήματα, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος καθώς και σε ευαισθητοποίηση με τον παράγοντα Rh (Ρέζους), δημιουργούνται αντισώματα από τον οργανισμό τα οποία μπορούν να δεσμευτούν στα ερυθρά αιμοσφαίρια του ασθενούς. Η άμεση αντίδραση Coombs χρησιμεύει για να καθοριστεί εάν τα συγκεκριμένα αντισώματα είναι συνδεδεμένα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ασθενούς (θετική αντίδραση) ή όχι (αρνητική αντίδραση).

Μια κοινή αιτία θετικού αποτελέσματος στην άμεση αντίδραση Coombs, είναι η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία κατά την οποία ο ασθενής δημιουργεί αντισώματα έναντι των ίδιων των ερυθρών αιμοσφαιρίων του.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Θετική άμεση αντίδραση Coombs: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, εμβρυϊκή ερυθροβλάστωση, αιμολυτική αναιμία (αυτοάνοση, προκαλούμενη από φάρμακα), λοιμώξεις, νεοπλασίες, νεφρικές διαταραχές, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αντίδραση στη μετάγγιση και σε ηλικιωμένους ασθενείς.
  • Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν θετική άμεση αντίδραση Coombs (πιθανόν λόγω ευαισθητοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων): αμπικιλλίνη, καπτοπρίλη, κεφαλοσπορίνες, χλωροπρομαζίνη, χλωροπροπαμίδη, αιθοσουξιμίδη, υδραλαζίνη, ινδομεθακίνη, ινσουλίνη, ισονιαζίδη, λεβοντόπα, μεφεναμικό οξύ, μελφαλάνη, μεθυλντόπα, παρα-αμινοσαλικυλικό οξύ, πενικιλλίνη, φαινυλβουταζόνη, φαινυτοΐνη, προκαϊναμίδη, κινιδίνη, θειική κινίνη, ριφαμπικίνη, στρεπτομυκίνη, σουλφοναμίδες, τετρακυκλίνες.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it