URL path: Αρχική σελίδα // Coombs Έμμεση Αντίδραση

Coombs Έμμεση Αντίδραση

Η έμμεση αντίδραση Coombs (έμμεση Coombs) χρησιμοποιείται για την ανίχνευση παθολογικών κυκλοφορούντων αντισωμάτων στο ορό του ασθενούς, που μπορεί να αντιδράσουν έναντι των μεταγγιζόμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα αντισώματα είναι διαφορετικά από αυτά που κατευθύνονται έναντι των ομάδων αίματος Α, Β και Ο. Η έμμεση αντίδραση Coombs είναι επίσης διαφορετική από την άμεση αντίδραση Coombs, η οποία ανιχνεύει αντισώματα που βρίσκονται ήδη συνδεδεμένα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σε αυτή την εξέταση, ο ορός του ασθενούς θεωρείται πηγή των αντισωμάτων και τα ερυθρά αιμοσφαίρια του δότη αποτελούν τα κύτταρα-αντιγόνο. Ο ορός και τα ερυθρά αιμοσφαίρια φέρονται μαζί για να επιτρέψουν στα οποιαδήποτε αντισώματα να προσκολληθούν στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στη συνέχεια προστίθεται αντι-ανθρώπινη σφαιρίνη. Εάν ο ορός του ασθενούς περιέχει αντισώματα που αντιδρούν και συνδέονται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια του δότη, θα συμβεί συγκόλληση και η εξέταση θεωρείται θετική. Εάν δεν συμβεί συγκόλληση τότε δεν έχει γίνει καμία αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος. Ο ορός μπορεί να περιέχει αντισώματα, αλλά τα ερυθρά αιμοσφαίρια του δότη δεν έχουν το αντιγόνο έναντι του οποίου θα αντιδράσουν τα αντισώματα.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Θετική έμμεση αντίδραση Coombs: Εμβρυϊκή ερυθροβλάστωση, αιμολυτική αναιμία (που προκαλείται από φάρμακα), ασύμβατη διασταύρωση, ασυμβατότητα Rh μητέρας εμβρύου, αντίδραση από μετάγγιση.
  • Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν θετική έμμεση αντίδραση Coombs: κεφαλοσπορίνες, χλωροπρομαζίνη, ινσουλίνη, ισονιαζίδη, λεβοντόπα, μεφεναμικό οξύ, μεθυλντόπα, πενικιλλίνη, φαινυτοΐνη, προκαϊναμίδη, σουλφοναμίδες, τετρακυκλίνες.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it