URL path: Αρχική σελίδα // Διφθεριτιδικής Τοξίνης, Αντισώματα

Διφθεριτιδικής Τοξίνης, Αντισώματα

Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι της τοξίνης της διφθερίτιδας χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της εμβολιαστικής κατάστασης έναντι της διφθερίτιδας καθώς και ως βοηθητική εξέταση στη διερεύνηση της ανοσοανεπάρκειας.

Η διφθερίτιδα είναι μια οξεία, μεταδοτική, εμπύρετη ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae (Κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας). Η ασθένεια χαρακτηρίζεται τυπικά από έναν συνδυασμό εντοπισμένης φλεγμονής στην ανώτερη αναπνευστική οδό και τον σχηματισμό της διφθεριδικής ψευδομεμβράνης που καλύπτει τον στοματοφάρυγγα, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδαλών, του φάρυγγα, του λάρυγγα και των οπίσθιων ρινικών χοανών. Το Corynebacterium diphtheriae παράγει μια ισχυρή τοξίνη, η οποία απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση του διαφράγματος.
 
Η διφθερίτιδα μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό με την ανατοξίνη της διφθερίτιδας, η οποία διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων έναντι της τοξίνης. Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η ανατοξίνη της διφθερίτιδας χορηγείται σε παιδιά ως μέρος του συνδυασμένου εμβολίου έναντι της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (TPD).

Η ανοσολογική ανταπόκριση ενός ασθενούς στον εμβολιασμό με την ανατοξίνη της διφθερίτιδας μπορεί να προσδιοριστεί με μέτρηση των ειδικών αντισωμάτων έναντι της διφθεριτιδικής ανατοξίνης. Η απουσία σχηματισμού αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές ανοσοανεπάρκειας, είτε συγγενείς είτε επίκτητες είτε ιατρογενείς λόγω π.χ. χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it