URL path: Αρχική σελίδα // Διγιτοξίνη

Διγιτοξίνη

Η μέτρηση της διγιτοξίνης στον ορό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η διγιτοξίνη (όπως και η διγοξίνη) χρησιμοποιείται στην προφυλακτική διαχείριση και τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και της ανωμαλίας Ebstein της τριγλώχινας και για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της επαναλαμβανόμενης παροξυσμικής κολπικής ταχυκαρδίας. Η παρακολούθηση των επιπέδων της διγιτοξίνης (και της διγοξίνης) στον ορό πραγματοποιείται κατά την έναρξη της θεραπείας, όταν υπάρχει υποψία τοξικότητας εξαιτίας της εμφάνισης συμπτωμάτων, καθώς και για την εκτίμηση της συμμόρφωσης των ασθενών προς τη θεραπεία. Αφού δημιουργηθεί μια σταθερή κατάσταση, ο τακτικός έλεγχος συνήθως δεν είναι απαραίτητος.

Η διγιτοξίνη (Lanatoxin) είναι μακράς δράσης καρδιακό γλυκοσίδιο με χρόνο ημίσειας ζωής 5-7 ημέρες και με τις μέγιστες συγκεντρώσεις να εμφανίζονται σε 1-3 ώρες μετά τη λήψη. Το 90% μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται με τα ούρα. Η κύρια ιδιότητα της καρδιακής γλυκοσίδης είναι η θετική ινότροπος δράση στο μυοκάρδιο. Μειώνει επίσης την ταχύτητα μετάδοσης μέσω του κολποκοιλιακού κόμβου και παρατείνει επίσης την ανερέθιστη περίοδο του κόμβου. Μειώνει τη διαστολική πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα επίπεδα διγιτοξίνης στον ορό αυξάνονται σε δηλητηρίαση από πικροδάφνη.

Τα συμπτώματα τοξικότητας από τη διγιτοξίνη (όπως και από τη διγοξίνη) περιλαμβάνουν ανορεξία, υπερκαλιαιμία, μεταβολές της νοητικής κατάστασης, ναυτία, έμετο, διάρροια, οπτική παραμόρφωση στην οποία τα αντικείμενα φαίνονται κίτρινα ή πράσινα ή έχουν ένα φωτοστέφανο γύρω τους. Σοβαρά τοξικά συμπτώματα είναι η βραδυκαρδία και ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it