Το Δημήτριο είναι ένα εύπλαστο, μαλακό, όλκιμο, γκρι μέταλλο, λίγο πιο σκληρό από τον Μόλυβδο. Είναι πολύ δραστικό μέταλλο: μαυρίζει εύκολα στον αέρα και οξειδώνεται αργά σε κρύο νερό και γρήγορα σε ζεστό. Διαλύεται σε οξέα.
Εφαρμογές του Δημητρίου
Το Δημήτριο χρησιμοποιείται ως πυρήνας σε ηλεκτρόδια άνθρακα, σε κράματα αλουμινίου και σιδήρου, στον ανοξείδωτο χάλυβα ως παράγοντας σκλήρυνσης και στην κατασκευή μόνιμων μαγνητών. Το οξείδιο του Δημητρίου είναι μέρος του καταλύτη των καταλυτικών μετατροπέων που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των καυσαερίων των αυτοκινήτων ενώ καταλύει επίσης τη μείωση των οξειδίων του αζώτου (NOx) προς αέριο άζωτο. Όλα τα νέα αυτοκίνητα είναι πλέον εξοπλισμένα με καταλυτικό μετατροπέα που αποτελείται από ένα κεραμικό ή μεταλλικό υπόστρωμα, μια επίστρωση από αλουμίνιο και οξείδια του Δημητρίου και ένα στρώμα από λεπτό μέταλλο όπως πλατίνα ή ρόδιο, που είναι η ενεργός επιφάνεια. Το σουλφίδιο του Δημητρίου μπορεί να αντικαταστήσει το Κάδμιο στα κόκκινα χρώματα που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό βιομηχανικών υλικών, παιχνιδιών, ειδών οικιακής χρήσης και άλλων, δεδομένου ότι το Κάδμιο θεωρείται πλέον περιβαλλοντικά ανεπιθύμητο.
Άλλες χρήσεις του Δημητρίου είναι σε τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, σε λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας και μαγνητικών οπτικών ψηφιακών δίσκων.
Το Δημήτριο στο περιβάλλον
Το Δημήτριο είναι το πλέον άφθονο από τις σπάνιες γαίες. Το Δημήτριο προέρχεται κυρίως από τα μεταλλεύματα των λανθανιδών και ορισμένα άλλα.
Επιπτώσεις του Δημητρίου στην ανθρώπινη υγεία
Το Δημήτριο είναι μια από τις σπάνιες χημικές ουσίες, που μπορούν να βρεθούν στον οικιακό εξοπλισμό, όπως στις τηλεοράσεις, τους λαμπτήρες φθορισμού, τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και τα γυαλιά. Όλες οι σπάνιες γαίες έχουν συγκρίσιμες ιδιότητες.
Το Δημήτριο είναι κυρίως επικίνδυνο στο εργασιακό περιβάλλον, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να εισπνευστεί με τον αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμβολή στους πνεύμονες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας έκθεσης. Το Δημήτριο μπορεί να αποτελεί απειλή για το ήπαρ όταν συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα. Φυσιολογικά, οι μικρές ποσότητες Δημητρίου που μπορεί να συσσωρεύονται στα οστά δεν θεωρούνται επικίνδυνες.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον βιολογικό ρόλο του Δημητρίου, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι τα άλατα του Δημητρίου τονώνουν το μεταβολισμό, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, την όρεξη και τον κίνδυνο πήξης του αίματος.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Δημητρίου
Το Δημήτριο απορρίπτεται στο περιβάλλον σε πολλά διαφορετικά μέρη, κυρίως από τις βιομηχανίες πετρελαίου που το παράγουν. Μπορεί επίσης να εισέλθει στο περιβάλλον από τον οικιακό εξοπλισμό που απορρίπτεται. Το Δημήτριο συσσωρεύεται σταδιακά στο έδαφος και τα νερά, γεγονός που οδηγεί τελικά σε αυξανόμενες συγκεντρώσεις σε ανθρώπους, ζώα και τα σωματίδια του εδάφους.
Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Δημήτριο;
Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Δημητρίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.
Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.