URL path: Αρχική σελίδα // Διττανθρακικά

Διττανθρακικά

Η μέτρηση των διττανθρακικών στον ορό χρησιμοποιείται στη διάγνωση και θεραπεία της οξεοβασικής ανισορροπίας.

Η συνολική περιεκτικότητα του αίματος σε διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από δύο πηγές. Η πρώτη, που περιέχει περισσότερο από το 95% του διοξειδίου του ανθρακα, προέρχεται από τα διττανθρακικά (HCO3), η οποία ρυθμίζεται από τα νεφρά. Η άλλη πηγή (λιγότερο από το 5% του συνόλου) είναι το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το ανθρακικό οξύ (H2CO3), η οποία ρυθμίζεται από τους πνεύμονες. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του σώματος μέσω της ρύθμισης του συστήματος. Έτσι, η μέτρηση της συνολικής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα (μέσω των διττανθρακικών) του αίματος προσφέρει μια γενική εικόνα της ρυθμιστικής ικανότητας του σώματος.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Ανισορροπία των ορμονών του φλοιού των επινεφριδίων, απόφραξη αεραγωγών, αλκοολισμός, αλδοστερονισμός, βραδυκαρδία, καρδιακές διαταραχές, εμφύσημα, λιπώδης εμβολή, υποαερισμός, μεταβολική αλκάλωση, πνευμονία, πνευμονική δυσλειτουργία, παρατεταμένη χρήση ρινογαστρικού σωλήνα, πυλωρική απόφραξη, νεφρικές διαταραχές, αναπνευστική οξέωση, νοσήματα αναπνευστικού, έντονος έμετος. Φάρμακα: αντιόξινα, κορτικοτροπίνη, κορτιζόνη, υδραργυρικά διουρητικά, όξινο ανθρακικό νάτριο, θειαζιδικά διουρητικά.
  • Μείωση: Αλκοολική κέτωση, αφυδάτωση, διαβητική κετοξέωση, σοβαρή διάρροια, τραύμα κεφαλής, υψηλός πυρετός, ηπατικές διαταραχές, υπεραερισμός, γαλακτική οξέωση, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, μεταβολική οξέωση, νεφρικές διαταραχές, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αντισταθμιζόμενη αναπνευστική αλκάλωση, δηλητηρίαση από σαλικυλικά, δίαιτα, ουραιμία. Φάρμακα: ακεταζολαμίδη, χλωριούχο αμμώνιο, ασπιρίνη, χλωροθειαζίδη, διμερκαπρόλη, μεθικιλλίνη, νιτροφουραντοΐνη, παραλδεΰδη, τετρακυκλίνη.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it