URL path: Αρχική σελίδα // Δρεπάνωσης Τεστ

Δρεπάνωσης Τεστ

Η διενέργεια του τεστ δρεπάνωσης, χρησιμοποιείται ως αρχική εξέταση διαλογής για τον έλεγχο της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και της παρουσίας της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χρόνια αιμολυτική αναιμία και επώδυνα επεισόδια «κρίσεων δρεπάνωσης» τα οποία συνήθως απαιτούν υψηλές δόσεις παυσίπονων φαρμάκων. Οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία προκαλεί επώδυνες κρίσεις, αιμολυτική αναιμία, δυσλειτουργία του σπλήνα και λοιμώξεις. Το τεστ δρεπάνωσης είναι μια αρχική εξέταση διαλογής που χρησιμοποιείται για να αποδειχθεί η παρουσία της αιμοσφαιρίνης S, η οποία αναγκάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να πάρουν το σχήμα δρεπανιού ή ημισελήνου κάτω από συνθήκες μειωμένου οξυγόνου. Η εξέταση είναι θετική σε δρεπανοκυτταρική αναιμία ή στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμία ή σε συνδυασμούς άλλων ανωμαλιών της αιμοσφαιρίνης S.

Ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν καταστάσεις μειωμένου οξυγόνου όπως μεγάλα υψόμετρα, έντονη δραστηριότητα, ακραίο ψύχος και ταξίδια με αεροσκάφος χωρίς πίεση.

Εάν η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης S είναι μικρότερη από 25%, τα ερυθροκύτταρα δεν θα γίνουν δρεπανοκύτταρα. Η εξέταση αυτή δεν μπορεί να διακρίνει με αξιοπιστία την ομόζυγη από την ετερόζυγο (στίγμα) δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Ψευδώς θετικά αποτελέσματα του τεστ δρεπάνωσης μπορεί να προκληθούν από πολυκυτταραιμία, ανωμαλίες της αιμοσφαιρίνης ή υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα (όπως σε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και πολλαπλό μυέλωμα).

Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν από αναιμία, από μετάγγιση αίματος φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης εντός των προηγούμενων 4 μηνών, θεραπεία με φάρμακα όπως φαινοθειαζίνη, ταυτόχρονη έλλειψη σιδήρου ή θαλασσαιμία, αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης F και σε βρέφη μικρότερα από 6 μηνών.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it