Η μέτρηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο πλάσμα χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της μεταβολικής κατάστασης των ατόμων με ενδοκρινοπάθειες, στον έλεγχο του φαιοχρωμοκυτώματος και όγκων που εκκρίνουν γλυκαγόνη, θυρεοειδοτρόπο και φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη καθώς και για την παρακολούθηση του σακχαρώδους διαβήτη.
Περισσότερες Πληροφορίες
Το σύνολο σχεδόν των λιπαρών οξέων του ορού, εκτός από ένα ποσοστό 2-5%, είναι εστεροποιημένα. Τα μη εστεροποιημένα ή ελεύθερα λιπαρά οξέα (NEFA) βρίσκονται στον ορό δεσμευμένα σε πρωτεΐνες και είναι σε άμεση ετοιμότητα για τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Η συγκέντρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στον ορό συνήθως αυξάνεται μετά από ένα λιπαρό γεύμα, αλλά παραμένουν συνεχώς αυξημένα στην παχυσαρκία. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τους μυς, την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα ως πηγή ενέργειας, όποτε υπάρχουν ανεπαρκείς ποσότητες γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Τόσο η γλυκόζη όσο και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα απορροφώνται ταυτόχρονα από το αίμα, ακόμη και σε φυσιολογικές συνθήκες. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, τα επίπεδα των ελεύθερων λιπαρών οξέων μειώνονται και αντίστροφα.
Οι λιποενεργές ορμόνες όπως η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη, η γλυκαγόνη, η θυρεοειδοτρόπος και η φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη αυξάνουν, σε φυσιολογικές συνθήκες, τη συγκέντρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Οι όγκοι που παράγουν τέτοιες ορμόνες προκαλούν απελευθέρωση υπερβολικών ποσοτήτων ελεύθερων λιπαρών οξέων. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στον ορό αυξάνονται επίσης σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αποτελούν δείκτη ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις των δραστικών ριζών οξυγόνου (ROS), πιθανά ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της NADPH οξειδάσης από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Η σύνδεση μεταξύ των αυξημένων ROS και της μειωμένης παραγωγής οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) συμβάλλει στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.