URL path: Αρχική σελίδα // Ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού (Helicobacter pylori), Αντισώματα IgA

Ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού (Helicobacter pylori), Αντισώματα IgA

Ο ορολογικός έλεγχος για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των χρόνιων και οξέων λοιμώξεων από το μικρόβιο, σε ασθενείς με γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος.

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) αποικίζει και μολύνει τον βλεννογόνο του στομάχου, προκαλώντας γαστρίτιδα, δωδεκαδακτυλικό έλκος και μερικές φορές έλκος του στομάχου. Η χρόνια ατροφική γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρικό αδενοκαρκίνωμα.

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα σπειροειδούς σχήματος, Gram αρνητικό μικρόβιο, με 4-6 μαστίγια στον ένα του πόλο. Στους παράγοντες παθογένειας του μικροβίου περιλαμβάνονται η έντονη κινητικότητα του, η προσκόλληση στην επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου, το ένζυμο ουρεάση που απελευθερώνει αμμωνία από την ουρία (έτσι αλκαλοποιεί το περιβάλλον προκειμένου να διευκολύνει την επιβίωση των μικροοργανισμών σε ένα εξαιρετικά όξινο περιβάλλον) και η κυτταρική τοξίνη VacA που καταστρέφει τα επιθηλιακά κύτταρα.

Όταν ο μικροοργανισμός προσβάλλει τους ιστούς του στομάχου έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οξείας γαστρίτιδας, η πορεία της οποίας μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι, την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Ήπια χρόνια γαστρίτιδα που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες και είναι συχνά ασυμπτωματική
  • Δωδεκαδακτυλικό έλκος και μερικές φορές και έλκος του στομάχου
  • Χρόνια ατροφική γαστρίτιδα από την οποία μπορεί να αναπτυχθεί μερικές φορές αδενοκαρκίνωμα του στομάχου
  • Σπάνια, λεμφώματα των Β κυττάρων του γαστρικού βλεννογόνου (MALTomas)


Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει παγκόσμια εξάπλωση. Η μόλυνση του πληθυσμού ξεκινά κατά την παιδική ηλικία και μπορεί να φθάσει στο 100% του ενήλικου πληθυσμού σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής. Η συχνότητα μόλυνσης φτάνει περίπου το 50% μεταξύ των ενηλίκων στις δυτικές κοινωνίες, αλλά κάθε λοίμωξη από το μικρόβιο δεν οδηγεί στην εκδήλωση νόσου. Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο και μεταδίδεται μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού.
 

  • Τα κυκλοφορούντα αντισώματα έναντι του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι κατά κύριο λόγο από την κλάση των IgG. Η μέτρηση των IgG αντισωμάτων είναι η πιο χρήσιμη για την παρακολούθηση της θεραπείας.
  • Η παρουσία των ειδικών IgA είναι συνήθως λιγότερο έντονη αλλά υποδεικνύει σοβαρότερη φλεγμονή. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μόνο IgA αντισώματα.
  • Τα ειδικά IgM αντισώματα έναντι του Ελικοβακτηριδίου βρίσκονται σπάνια και φαίνεται να είναι δευτερεύουσας σημασίας.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it