Η μέτρηση της φαινυτοΐνης στον ορό, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τον έλεγχο της συμμόρφωσης των ασθενών ως προς τη θεραπεία καθώς και την αξιολόγηση οποιασδήποτε τοξικότητας από το φάρμακο.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η φαινυτοΐνη (Epanutin, Dilantin) είναι ένα παράγωγο της υδαντοΐνης που χρησιμοποιείται ως αντιεπιληπτικό φάρμακο. Η φαινυτοΐνη κατανέμεται ευρέως σε όλο το σώμα, μεταβολίζεται από το ήπαρ και απεκκρίνεται στη χολή και τα ούρα, με χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 22 ώρες για χορήγηση από το στόμα. Απαιτούνται 5-6 ημέρες θεραπείας για να φτάσει σε επίπεδα σταθερής κατάστασης στους ενήλικες και 2-5 ημέρες στα παιδιά. Επειδή η φαινυτοΐνη έχει υψηλή πρωτεϊνική δέσμευση, τα επίπεδα της ελεύθερης φαινυτοΐνης είναι χρήσιμα μόνο σε ασθενείς με μη φυσιολογική σύνδεση του φαρμάκου με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στους ηλικιωμένους και σε ασθενείς με υπολευκωματιναιμία ή υπεραλβουμιναιμία.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Κατάχρηση φαινυτοΐνης, υπερδοσολογία φαινυτοΐνης, νεφρική νόσος. Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της φαινυτοΐνης: αλλοπουρινόλη, αμιοδαρόνη, αντιπηκτικά (από του στόματος), βενζοδιαζεπίνες, χλωραμφενικόλη, χλωροδιαζεποξείδιο, σιμετιδίνη, διαζεπάμη, Η2 ανταγωνιστές, δισουλφιράμη, οιστρογόνα, αιθυλική αλκοόλη (οξεία λήψη), αιθοσουξιμίδιο, γλουταμίνη (σε παιδιά), φλουοξετίνη, ισονιαζίδη, μεθοσουξιμίδιο, μεθυλφαινιδάτη, φαινακεμίδιο, φαινοθειαζίνες, φαινυλοβουταζόνη, προποξυφαίνη, σαλικυλικά, σουλφοναμίδια, θειαζίδες, τραζοδόνη, τολβουταμίδη, τριμεθοπρίμη, θειική βινβλαστίνη.
- Μείωση: (Κάτω από το θεραπευτικό εύρος) Ανεπαρκής θεραπεία, μη συμμόρφωση. Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλουν (επιταχύνουν) το μεταβολισμό της φαινυτοΐνης, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων της στον ορό: καρβαμαζεπίνη, διαζοξίδη, αιθυλική αλκοόλη (χρόνια λήψη), φυλλικό οξύ, λοξαπίνη, μεθοτρεξάτη, σουλφονυλουρίες, θεοφυλλίνη, ρεζερπίνη, σουκραλφάτη, φάρμακα που περιέχουν ασβέστιο.
- Φάρμακα που μπορεί είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τα επίπεδα της φαινυτοΐνης στον ορό: Φαινοβαρβιτάλη, βαλπροϊκό νάτριο, βαλπροϊκό οξύ
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.