URL path: Αρχική σελίδα // Φαρυγγικό Επίχρισμα, 'Ελεγχος

Φαρυγγικό Επίχρισμα, 'Ελεγχος

Ο μικροβιολογικός έλεγχος του φαρυγγικού επιχρίσματος περιλαμβάνει την καλλιέργεια για τα πιο συνηθισμένα αίτια μικροβιακής φαρυγγίτιδας.

Φαρυγγίτδα

Η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας είναι ο Στρεπτόκοκκος ομάδας Α (κατά Lancefield), Streptococcus pyogenes. Υγιείς φορείς Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α είναι συνήθως παιδιά σε ποσοστό έως και 20% ενώ τα ποσοστά φορέων είναι πολύ χαμηλότερα σε ενήλικες. Σε αυτά τα άτομα (τους φορείς) η απομόνωση Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α δεν συνεπάγεται κατ 'ανάγκη και λοίμωξη.

Οι εξωφαρυγγικές εκδηλώσεις της λοίμωξης με Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να διαιρεθούν σε αυτές που σχετίζονται με την οξεία λοίμωξη και στα μετα-στρεπτοκοκκικά επακόλουθα όπως ο οξύς ρευματικός πυρετός και η σπειραματονεφρίτιδα, τα οποία εμφανίζονται 2-3 εβδομάδες μετά από τη φαρυγγική λοίμωξη. Στην οξεία λοίμωξη, μπορεί να συμβεί βακτηριαιμία και στρεπτοκοκκικό τοξικό σοκ. Τα μετα-στρεπτοκοκκικά επακόλουθα φαίνεται να περιορίζονται σε συγκεκριμένους ορότυπους μικροβίων.

Οι Στρεπτόκοκκοι της ομάδας C (Lancefield) έχουν αναφερθεί επίσης ως αιτία φαρυγγίτιδας. Η πλειοψηφία των ειδών αυτών ωστόσο, σπάνια προκαλεί ασθένειες στον άνθρωπο. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα είδη και υποείδη Streptoccocus equi zooepidemicus, Streptococcus equi equi και Streptococcus dysgalactiae dysgalactiae. Οι β αιμολυτικοί Στρεπτόκοκκοι της ομάδας C όπως ο Streptococcus dysgalactiae equisimilis και  η ομάδα του Streptococcus anginosus (πρώην ομάδα του S. milleri) και η οποία περιλαμβάνει τους Streptococcus constellatus pharyngis και Streptococcus anginosus, πολύ σπάνια εμπλέκονται σε βακτηριακή φαρυγγίτιδα.

Οι Στρεπτόκοκκοι της ομάδας G που είναι γνωστό ότι προκαλούν φαρυγγίτιδα, υποδιαιρούνται στο είδος Streptococcus dysgalactiae equisimilis και στο Streptococcus anginosus.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it