URL path: Αρχική σελίδα // Φερριτίνη

Φερριτίνη

Η μέτρηση της φερριτίνης στον ορό, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των καταστάσεων ανεπάρκειας σιδήρου και υπερφόρτωσης σιδήρου στον οργανισμό καθώς και για την εργαστηριακή διαφορική διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας από την αναιμία της χρόνιας νόσου.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η φερριτίνη είναι μια μεγάλη σφαιρική πρωτεΐνη που αποτελείται από 24 υπομονάδες με μοριακό βάρος περίπου 450 kDa. Οι υπομονάδες σχηματίζουν ένα κέλυφος που περιβάλλει έναν κεντρικό πυρήνα που περιέχει μεταβλητές ποσότητες σιδήρου. Ένα μόριο φερριτίνης είναι ικανό να δεσμεύει 4.000 έως 5.000 άτομα σιδήρου, καθιστώντας τη φερριτίνη την κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου. Η συγκέντρωση της φερριτίνης είναι ευθέως ανάλογη των συνολικών αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα, με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις φερριτίνης στον ορό να αποτελούν διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση της κατάστασης του σιδήρου του οργανισμού.

Τα επίπεδα φερριτίνης μειώνονται πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Για παράδειγμα, στο πρώτο στάδιο της σιδηροπενικής αναιμίας, εξαντλούνται τα αποθέματα της φερριτίνης και της αιμοσιδηρίνης. Στο δεύτερο στάδιο, μειώνεται ο σίδηρος του ορού και αυξάνεται η ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα (TIBC). Φτάνοντας στο τρίτο στάδιο, μειώνεται το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τη σύνθεση της αίμης. Η εκτίμηση του επιπέδου της φερριτίνης, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του επιπέδου του σιδήρου και της ολικής σιδηροδεσμευτικής ικανότητας, χρησιμοποιείται στη διαφορική διάγνωση των διαφόρων τύπων αναιμίας.

Η φυλή, το εισόδημα, η εκπαίδευση και άλλοι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου και τη σιδηροπενική αναιμία. Τα άτομα που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου περιλαμβάνουν τις έφηβες και ενήλικες γυναίκες, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες και οι παχύσαρκοι. Πρόωρα και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Αναιμία εκτός από σιδηροπενική (χρόνιες, αιμολυτική, μεγαλοβλαστική, κακοήθη, σιδηροβλαστική), καρκίνωμα (γενικευμένο, ηπατικό), κίρρωση, αιμοχρωμάτωση (ιδιοπαθής), ηπατική νόσος (οξεία, χρόνια), ηπατική νέκρωση, ηπατίτιδα, ηπάτωμα, νόσος του Hodgkin, υπερθυρεοειδισμός, φλεγμονή (χρόνια), πρόσληψη σιδήρου (υπερβολική διαιτητική πρόσληψη ή με μετάγγιση αίματος), λευχαιμία, αποφρακτικός ίκτερος, πολλαπλό μυέλωμα, πολυκυτταραιμία, νεφρική νόσος (χρόνια), ρευματοειδής αρθρίτιδα, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με πυρετό, σιδήρωση, θαλασσαιμία (μείζων και ελάσσων), τραύματα ιστών. Φάρμακα: Αλκοόλ (αιθανόλη), ασκορβικό οξύ (στις γυναίκες), σίδηρος, ορμονικά αντισυλληπτικά
  • Μείωση: Οξύ πεπτικό έλκος, αδένωμα του γαστρεντερικού συστήματος, σιδηροπενική αναιμία (έλλειψη σιδήρου), καρκίνος παχέος εντέρου, αιμοκάθαρση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, εγκυμοσύνη, έντονη αθλητική δραστηριότητα, χειρουργικές επεμβάσεις γαστρεντερικού, υποσιτισμός

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it