URL path: Αρχική σελίδα // Φλοιοεπινεφριδιοτρόπος Ορμόνη (ACTH), Πρωινή Μέτρηση

Φλοιοεπινεφριδιοτρόπος Ορμόνη (ACTH), Πρωινή Μέτρηση

Η μέτρηση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης στο πλάσμα, χρησιμοποιείται στη διερεύνηση των αιτίων της υπερ- και της υπό-κορτιζολαιμίας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Ως απάντηση σε ένα ερέθισμα όπως το στρες, ο υποθάλαμος εκκρίνει την ορμόνη απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης. Η ορμόνη αυτή διεγείρει την έκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH) από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Η ACTH με τη σειρά της διεγείρει το φλοιό των επινεφριδίων να απελευθερώσει την γλυκοκορτικοειδή ορμόνη κορτιζόλη. Καθώς τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα αυξάνονται, η υπόφυση ενεργοποιείται για να μειώσει την παραγωγή της ACTH μέσω ενός αρνητικού μηχανισμού ανάδρασης.

Υπάρχουν ημερήσιες διακυμάνσεις στα επίπεδα ACTH, με τα ανώτατα επίπεδα να εμφανίζονται μεταξύ 6 και 8 το πρωί και τα κατώτερα επίπεδα να εμφανίζονται μεταξύ 6 και 11 το βράδυ. Τα ελάχιστα επίπεδα είναι περίπου στο μισό έως τα δύο τρίτα των μέγιστων επιπέδων. Η αξιολόγηση των επιπέδων της ACTH χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των επιπέδων της κορτιζόλης για την εκτίμηση της λειτουργίας του φλοιού των επινεφριδίων.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Νόσος του Addison, σύνδρομο έκτοπης παραγωγής ACTH, αδένωμα της υπόφυσης, πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, στρες
  • Μείωση: Σύνδρομο Cushing, υποϋποφυσισμός, πρωτοπαθής υπερλειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων (όγκοι), δευτεροπαθής υποαδρεναλινισμός. Φάρμακα: Αμφεταμίνες, γλυκονικό ασβέστιο, κορτικοστεροειδή, οιστρογόνα, αιθανόλη, ανθρακικό λίθιο, σπειρονολακτόνη.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it