URL path: Αρχική σελίδα // Φλουοξετίνη

Φλουοξετίνη

Η μέτρηση της φλουοξετίνης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για την αξιολόγηση της πιθανής τοξικότητας και για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του ασθενούς.

Η φλουοξετίνη είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Η φλουοξετίνη (Ladose®, Prozac®) είναι εγκεκριμένη για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, τη διαταραχή πανικού, τη βουλιμία, την παθολογική υπερφαγία, την προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (σοβαρή μορφή προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου), τη διπολική κατάθλιψη, καθώς και την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ολανζαπίνη. Οι μη-εγκεκριμένες χρήσεις της φλουοξετίνης περιλαμβάνουν τη διαταραχή κοινωνικού άγχους (κοινωνική φοβία), το μετατραυματικό στρες σε ενήλικες, την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, το φαινόμενο Raynaud και την επιλεκτική αλαλία.

Η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, και οι δύο βιολογικές αμίνες, έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Χαμηλές συγκεντρώσεις σεροτονίνης εμφανίζονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με κατάθλιψη. Η φλουοξετίνη ασκεί τη δράση της αναστέλλοντας την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης στους προσυναπτικούς νευρώνες αναστέλλοντας την πρωτεΐνη μεταφορέα της επαναπρόσληψης.

Ο ενεργός μεταβολίτης της φλουοξετίνης είναι η νορφλουοξετίνη, η οποία παράγεται όταν το ένζυμο του κυτοχρώματος P450 (CYP2D6) δρα σε αυτήν. Η φλουοξετίνη εμφανίζει αρκετές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα λόγω του μεταβολισμού της από το ισοένζυμο CYP2D6. Η φλουοξετίνη έχει χρόνο ημιζωής 2 έως 4 ημέρες και ο ενεργός μεταβολίτης της η νορφλουοξετίνη έχει χρόνο ημιζωής 7 έως 9 ημέρες.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it