URL path: Αρχική σελίδα // Φωσφατιδικού Οξέος Αντισώματα (aPA), IgM

Φωσφατιδικού Οξέος Αντισώματα (aPA), IgM

Η μέτρηση των ειδικών IgM αντισωμάτων έναντι του φωσφατιδικού οξέος στον ορό, χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική εξέταση στη διαγνωστική προσέγγιση του αντιφωσφολιπιδικού σύνδρομου.

Περισσότερες Πληροφορίες

Τα αντισώματα έναντι του φωσφατιδικού οξέος ανήκουν στην ομάδα των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων. Τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα είναι μια ετερογενής ομάδα αυτοαντισωμάτων έναντι διαφόρων φωσφολιπιδίων, η αυξημένη συγκέντρωση των οποίων είναι ενδεικτική του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Το φωσφατιδικό οξύ είναι τμήμα των περισσοτέρων φωσφολιπιδίων που σχηματίζουν τις βιολογικές μεμβράνες. Το φωσφατιδικό οξύ είναι θετικά φορτισμένο και αποτελείται από μια γλυκερόλη με συνδεδεμένο ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ στον άνθρακα-1, ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ στον άνθρακα-2 και μια φωσφορική ομάδα στον άνθρακα-3. Τα αντισώματα έναντι του φωσφατιδικού οξέος δεν ανήκουν στα εργαστηριακά κριτήρια διάγνωσης του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται μόνο ως ένδειξη, όταν απουσιάζουν τα κύρια διαγνωστικά αντισώματα του συνδρόμου.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS, σύνδρομο Hughes) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από θρομβώσεις, επιπλοκές της εγκυμοσύνης καθώς και ορισμένες εργαστηριακές ανωμαλίες. Η διάγνωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον ενός κλινικού κριτηρίου και ενός εργαστηριακού κριτηρίου.

Τα κλινικά κριτήρια περιλαμβάνουν την αγγειακή θρόμβωση (αρτηριακή ή φλεβική ή θρόμβωση μικρών αγγείων σε οποιοδήποτε όργανο ή ιστό) και τη νοσηρότητα της εγκυμοσύνης (ανεξήγητο θάνατο του εμβρύου μεγαλύτερου των 10 εβδομάδων, πρόωρο τοκετό, σοβαρή προεκλαμψία, ή ανεπάρκεια του πλακούντα). Άλλες κλινικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής βαλβιδοπάθειας, της δικτυωτής πελλίωσης, της θρομβοκυτταροπενίας, της νεφροπάθειας και των νευρολογικών συμπτωμάτων που συχνά συνδέονται με το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, δεν περιλαμβάνονται στα διαγνωστικά κριτήρια.

Τα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου είναι η παρουσία του αντιπηκτικού λύκου, η παρουσία των IgG ή και των IgM αντισωμάτων έναντι της καρδιολιπίνης και η παρουσία των αντισωμάτων IgG ή και IgM έναντι της β2 γλυκοπρωτεΐνης Ι (β2 GPΙ). Όλα τα αντισώματα πρέπει να ανευρίσκονται 2 ή περισσότερες φορές που απέχουν χρονικά μεταξύ τους τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Τα IgA αντισώματα έναντι της καρδιολιπίνης και της β2 γλυκοπρωτεΐνης Ι δεν αποτελούν μέρος των εργαστηριακών κριτηρίων για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτοπαθές (όταν δεν συνδέεται με προφανή υποκείμενη νόσο) ή δευτεροπαθές (όταν σχετίζεται με άλλο αυτοάνοσο νόσημα, ιδιαίτερα με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο).

Πιθανή Ερμηνεία Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (σύνδρομο Hughes), νόσος Behcet, εγκεφαλική παράλυση, χορεία, διαβητικό μυϊκό έμφρακτο, επιληψία, ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), εξωσωματική γονιμοποίηση και αποτυχημένη εμβρυομεταφορά, ρευματική πολυμυαλγία, προεκλαμψία, ανεπάρκεια νεφρικού μοσχεύματος, αποφρακτική αγγειοπάθεια αμφιβληστροειδούς, σύφιλη, κροταφική αρτηρίτιδα, θρόμβωση (φλεβική), λοίμωξη από τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα (VZV). Φάρμακα: Μινοκυκλίνη

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it