URL path: Αρχική σελίδα // Francisella tularensis, Μοριακή Ανίχνευση

Francisella tularensis, Μοριακή Ανίχνευση

Η Francisella tularensis είναι ένα αερόβιο, Gram αρνητικό, μη κινητό και μη σπορογόνο μικρόβιο. Αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της τουλαραιμίας, μιας νόσου εξαιρετικά μολυσματικής για ανθρώπους και κουνέλια. Η Francisella tularensis έχει κυκλικό DNA και περιλαμβάνει λιγότερα από 2000 γονίδια. Υπάρχουν αρκετά υποείδη του βακτηρίου που ποικίλλουν ως προς το βαθμό της μολυσματικότητας. Το ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος Francisella tularensis τύπου Α βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική, ενώ το λιγότερο λοιμογόνο στέλεχος Francisella tularensis palaearctica τύπου Β βρίσκεται στην Ευρώπη και την Ασία. Υπάρχουν άλλα δυο μη-λοιμογόνα στελέχη που βρίσκονται στην Κεντρική Ασία.

Η Francisella tularensis χρησιμοποιεί αρθρόποδα ως φορείς για να μολύνει τον άνθρωπο και τα ζώα, αλλά μπορεί επίσης να μεταδίδεται και μέσω του αέρα. Η μόλυνση γίνεται μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών του πνεύμονα και της γαστρεντερικής οδού καθώς επίσης και μέσω του δέρματος. Μετά την αρχική μόλυνση, το μικρόβιο μεταναστεύει σε όργανα όπως τους λεμφαδένες, το ήπαρ, το σπλήνα και τους πνεύμονες. Μέσα στον οργανισμό, το βακτήριο μολύνει τα μακροφάγα που το φαγοκυτταρώνουν, πολλαπλασιάζεται και καταστρέφει στην συνέχεια το κύτταρο απελευθερώνοντας νέα βακτήρια έτοιμα να μολύνουν και άλλα κύτταρα.

Η μόλυνση με Francisella tularensis έχει ως αποτέλεσμα μια εξουθενωτική νόσο ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα λοίμωξης. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τρόπο της λοίμωξης, με τον πιο κοινό τύπο, μέσω τσιμπήματος εντόμου, να προκαλεί έλκος στο σημείο του τσιμπήματος που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία και κόπωση. Η μόλυνση μέσω της εισπνοής προκαλεί τυφοειδή νόσο με πυρετό, κόπωση, απώλεια βάρους και πνευμονία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την τουλαραιμία ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it