Η μέτρηση του φθορίου (F) στον ορό χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτίμηση των επιπέδων του φθορίου στην κυκλοφορία του αίματος. Πραγματοποιείται όταν υπάρχει ανησυχία για υπερβολική έκθεση σε φθόριο, η οποία μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως το πόσιμο νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο, η επαγγελματική έκθεση ή η χρήση οδοντιατρικών προϊόντων που περιέχουν φθόριο.
Παρακολούθηση έκθεσης: Η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της χρόνιας ή οξείας έκθεσης σε φθόριο. Η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική φθορίαση (ένα αισθητικό ζήτημα που επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών) και σκελετική φθορίαση (μια κατάσταση που επηρεάζει τα οστά). Η οξεία έκθεση σε υψηλά επίπεδα φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από φθόριο, η οποία έχει διάφορα συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, ακόμη και σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Επαγγελματική υγεία: Σε ορισμένες βιομηχανίες συμβαίνει έκθεση των εργαζομένων σε φθόριο, όπως κατά την παραγωγή αλουμινίου και σε ορισμένες χημικές διαδικασίες παραγωγής. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις βιομηχανίες συνιστάται να υποβάλλονται σε τακτική παρακολούθηση των επιπέδων φθορίου στο αίμα για την ασφάλειά τους.
Οδοντική υγεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα επίπεδα φθορίου στον ορό για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων φθορίου στην υγεία των δοντιών ή να διερευνηθεί πιθανή υπερβολική έκθεση σε φθόριο, η οποία με την σειρά της ενδεχομένως να οδηγήσει σε οδοντική φθορίωση.
Το φθόριο θεωρείται ιχνοστοιχείο επειδή το ανθρώπινο σώμα το χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες για διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες.
Το φθόριο είναι περισσότερο γνωστό για το ρόλο του στη διατήρηση της οδοντικής υγείας. Βοηθά στην πρόληψη της φθοράς και της τερηδόνας προάγοντας την εναπόθεση αλάτων στο σμάλτο των δοντιών και αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του στόματος. Το φθόριο προστίθεται συνήθως στο πόσιμο νερό και σε οδοντιατρικά προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα για την υποστήριξη της στοματικής υγείας.
Το φθόριο παίζει επίσης ρόλο στην υγεία των οστών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών. Βοηθά στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και μπορεί δρα ευεργετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται σκελετική φθορίαση και η οποία επηρεάζει την υγεία των οστών.
Το φθόριο λαμβάνεται κυρίως από διατροφικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού, των τροφίμων και των οδοντιατρικών προϊόντων. Ορισμένες πηγές νερού περιέχουν φυσικά φθόριο, ενώ σε άλλες περιοχές, προστίθεται στα δημόσια συστήματα ύδρευσης για να φτάσει στα βέλτιστα επίπεδα για την υγεία των δοντιών.
Η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα φθορίου, ειδικά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική φθορίαση (ένα αισθητικό ζήτημα που επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών) και σκελετική φθορίαση (μια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει τα οστά).