URL path: Αρχική σελίδα // Φυλλικό Οξύ (Βιταμίνη Β9) Ορού

Φυλλικό Οξύ (Βιταμίνη Β9) Ορού

Η μέτρηση του φυλλικού οξέος στον ορό, χρησιμοποιείται κατά τον έλεγχο για πιθανή ανεπάρκεια του.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το φυλλικό ή φολικό οξύ ή βιταμίνη B9 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται από τα βακτήρια στο έντερο (εντερικό μικροβίωμα) και αποθηκεύεται στο ήπαρ. Υπάρχει επίσης σε τρόφιμα όπως στα αυγά, στα φρούτα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο συκώτι, στο γάλα και στη μαγιά. Περίπου το 20% του φυλλικού οξέος που απορροφάται καθημερινά προέρχεται από τις διαιτητικές πηγές ενώ το υπόλοιπο 80% συντίθεται από τους μικροοργανισμούς του εντερικού μικροβιώματος.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των νουκλεοτιδίων. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι απαραίτητη σε έγκυες γυναίκες ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Ο έλεγχος για το φυλλικό οξύ γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με την εξέταση για τη βιταμίνη Β12 κατά τον έλεγχο της μακροκυτταρικής αναιμίας. Το σώμα αποθηκεύει πολύ μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος και έτσι τα επίπεδα του πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά, 21 έως 28 ημέρες μετά την έναρξη της ανεπάρκειας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος.
  • Μείωση: Αλκοολισμός, νόσος Alzheimer, αναιμία (λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, αιμολυτική, μεγαλοβλαστική, κακοήθης, δρεπανοκυτταρική), δυσβακτερίωση (δυσβίωση), κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn, ερπητοειδής δερματίτιδα, δίαιτα (ανεπαρκής πρόσληψη), δυσλειτουργία συνενζύμων φυλλικού οξέος, αιμολυτικές διαδικασίες ή καταστάσεις, ηπατική νόσος, γαλουχία (χωρίς αυξημένη διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέος), λευκοπενία, αιμοκάθαρση, υπερθυρεοειδισμός, ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη, βρεφική ηλικία, νοσήματα νήστιδος, λευχαιμία (οξεία μυελομονοκυτταρική), σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κακοήθειες, υποσιτισμός, μυελοϋπερπλαστική νόσος, μυελοσκλήρυνση, νεοπλασματικά νοσήματα, εγκυμοσύνη (χωρίς αυξημένη διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέος), νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο βραχέως εντέρου, εγκεφαλικό επεισόδιο, θρομβοκυτταροπενία, έλλειψη βιταμίνης Β12. Φάρμακα: Αλκοόλη, αμινοπτερίνη, αντιπηκτικά (χρόνια λήψη), αντιεπιληπτικά, υδροχλωρική χλωροκίνη, φωσφορική χλωροκίνη, γλουτεθιμίδιο, θειική υδροξυχλωροκίνη, ισονιαζίδη, μεθοτρεξάτη, από του στόματος αντισυλληπτικά (χρόνια λήψη), φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, πριμιδόνη πριμακίνη, φωσφορικά, πυριμεθαμίνη, υδροχλωρική κινακρίνη, θειική κινίνη, σουλφοναμίδες, τριαμτερένιο.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it