URL path: Αρχική σελίδα // γ-Γλουταμυλοτρανσφεράση (γ-GT)

γ-Γλουταμυλοτρανσφεράση (γ-GT)

Η μέτρηση της γ-γλουταμυλτρανσφεράσης χρησιμοποιείται στη διάγνωση και την παρακολούθηση των ηπατοχολικών νοσημάτων και αποτελεί μέχρι σήμερα τον πιο ευαίσθητο ενζυμικό δείκτη για τα ηπατικά νοσήματα. Η μέτρηση της γ-γλουταμυλτρανσφεράσης χρησιμοποιείται ακόμη για την εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των αυξήσεων της αλκαλικής φωσφατάσης. Αν η αύξηση οφείλεται σε οστική νόσο, η γ-γλουταμιλτρανσφεράση είναι φυσιολογική, ενώ αν η αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης οφείλεται σε ηπατοχολική νόσο, η γ-γλουταμιλτρανσφεράση είναι αυξημένη.
 
Η γ-γλουταμυλτρανσφεράση (γ-GT) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στα χοληφόρα και στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στην καρδιά, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στον εγκέφαλο, στους σιελογόνους αδένες, στον προστάτη και στον σπλήνα. Η λειτουργία της γ-γλουταμυλτρανσφεράσης έχει σχέση με τη μεταφορά των αμινοξέων διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών. Η γGT συχνά μετράται σε συνδυασμό με την αλκαλική φωσφατάση (ALP) για να προσδιοριστεί αν η ALP αυξάνεται λόγω ηπατικής νόσου. Ενώ η ALP μπορεί να αυξηθεί είτε σε ηπατοχολικές είτε σε οστικές διαταραχές, η γGT αυξάνεται μόνο στις ηπατοχολικές διαταραχές. Η γ-GT είναι πιο ευαίσθητη από την ALP, τις τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT) και την αμινοπεπτιδάση της λευκίνης, στην ανίχνευση του αποφρακτικού ικτέρου, στην χολαγγειίτιδα και στην χολοκυστίτιδα.

Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων μπορεί να αυξήσει τις τιμές της γ-GT στον ορό.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Τοξικότητα από παρακεταμόλη, αλκοολισμός, έλλειψη α1-αντιθρυψίνης, χολική ατρησία, χολοκυστίτιδα (που προκαλείται από απόφραξη των χοληφόρων), χολόσταση (ενδοηπατική), κίρρωση (χοληφόρων, Laennec’s), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, λιπώδες ήπαρ, ηπατικό καρκίνωμα (μεταστατικό), ηπατίτιδα (οξεία, χρόνια), χολόσταση σχετιζόμενη με παρεντερική διατροφή, ίκτερος (αποφρακτικός), νόσος Kawasaki, λιποειδής νέφρωση, ηπατική νόσος, μεταβολικό σύνδρομο, λοιμώδης μονοπυρήνωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, παχυσαρκία, παγκρεατικό καρκίνωμα, παγκρεατίτιδα (οξεία), πρωτοπαθής χολική κίρρωση, νεφρικό καρκίνωμα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Φάρμακα: αλκοόλη, γλουτεθιμίδη, υψηλές δόσεις 5-FU, μεθακουαλόνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, νατριούχος φαινυτοΐνη, ροσιγλιταζόνη.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it