URL path: Αρχική σελίδα // Γαδολίνιο (Gd) Αίματος

Γαδολίνιο (Gd) Αίματος

Το Γαδολίνιο είναι ένα μαλακό, λαμπερό, όλκιμο, ασημί μέταλλο που ανήκει στην ομάδα των λανθανιδών (σπάνιες γαίες) του περιοδικού πίνακα. Το μέταλλο δεν οξειδώνεται στον ξηρό αέρα, αλλά σχηματίζει οξείδια στον υγρό αέρα. Το Γαδολίνιο αντιδρά αργά με το νερό και διαλύει σε οξέα. Το Γαδολίνιο είναι έντονα μαγνητικό υλικό σε θερμοκρασία δωματίου.

Εφαρμογές του Γαδολίνιου

Το Γαδολίνιο έχει χρήση στους ράβδους ελέγχου των πυρηνικών αντιδραστήρων και των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή συσκευών μικροκυμάτων και ορισμένες ενώσεις του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του φωσφόρου στις έγχρωμες τηλεοράσεις. Το μεταλλικό Γαδολίνιο χρησιμοποιείται σπάνια ως μέταλλο, αλλά τα κράματά του χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μαγνητών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, στην κατασκευή οπτικών δίσκων και της μνήμης των υπολογιστών.

Ορισμένες ενώσεις του Γαδολίνιου χρησιμοποιούνται στην ιατρική ενδοφλεβίως ως παράγοντες αντίθεσης, για να βελτιωθούν οι εικόνες στην μαγνητική τομογραφία (MRI) και στη μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Μετά την έγχυση, οι παράγοντες αντίθεσης που περιέχουν Γαδολίνιο συγκεντρώνονται στους ιστούς του εγκεφάλου και του σώματος, παρέχοντας μεγαλύτερη αντίθεση στην εικόνα μεταξύ φυσιολογικών και παθολογικών ιστών, διευκολύνοντας έτσι τον εντοπισμό νεοπλασιών και όγκων.

Το Γαδολίνιο στο περιβάλλον

Το Γαδολίνιο είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία σπάνιων γαιών. Δεν βρίσκεται ποτέ ως ελεύθερο στοιχείο στη φύση, αλλά περιέχεται σε πολλά σπάνια ορυκτά.

Επιπτώσεις του Γαδολίνιου στην ανθρώπινη υγεία

Το Γαδολίνιο, όπως και οι υπόλοιπες λανθανίδες, σχηματίζει ενώσεις με χαμηλή έως μέτρια τοξικότητα. Τα άλατα Γαδολίνιου μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια και υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι καρκινογόνο. Η τοξικότητα του Γαδολίνιου δεν έχει διερευνηθεί λεπτομερώς.

Το Γαδολίνιο δεν φαίνεται να αποτελεί περιβαλλοντική απειλή για τα φυτά και τα ζώα.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Γαδολίνιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Γαδολίνιου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it