Η Gardnerella vaginalis είναι μια από τις συχνότερες αιτίες βακτηριακής κολπίτιδας. Η λοίμωξη με Gardnerella αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μείωσης της ποιότητας ζωής μιας γυναίκας ενώ μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών στην κύηση.
Η Gardnerella ανήκει στην οικογένεια Bifidobacteriaceae. Τα μικρόβια αυτά είναι μικρά, μη κινητά, δεν σχηματίζουν σπόρια και συνήθως έχουν σχήμα ραβδίου και παλαιότερα ονομαζόταν Αιμόφιλος του κόλπου. Με τη χρώση Gram, μπορεί να εμφανίζονται είτε ως Gram θετικά, είτε ως Gram αρνητικά (πλειομορφικά) εξαιτίας του πολύ λεπτού στρώματος πεπτιδογλυκάνης που έχουν στο κυτταρικό τους τοίχωμα. Η Gardnerella vaginalis μικροβιολογικά είναι ένας απαιτητικός μικροοργανισμός, που χρειάζεται πολύπλοκα καλλιεργητικά μέσα για ανάπτυξη του και αυξάνεται καλύτερα παρουσία διοξειδίου του άνθρακα. Η κυτταρική επιφάνεια της Gardnerella vaginalis καλύπτεται με κροσσούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προσκόλληση της στα κολπικά επιθηλιακά κύτταρα.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία της Gardnerella vaginalis σε γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά και σε ασυμπτωματικές γυναίκες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η Gardnerella vaginalis έχει ανιχνευθεί και στους άνδρες γυναικών με βακτηριακή κολπίτιδα, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα του μικροβίου για μετάδοση μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η έναρξη της κολπίτιδας συνήθως είναι αποτέλεσμα της μείωσης των γαλακτοβακίλλων του κόλπου και της εμφάνισης δυσβίωσης του κολπικού μικροβιώματος.
Η ικανότητα της Gardnerella vaginalis να προσκολλάται στα κολπικά επιθηλιακά κύτταρα παρέχει τη δυνατότητα για το σχηματισμό βιοφίλμ καθώς και για την προσκόλληση άλλων σημαντικών παθογόνων υπεύθυνων για την εμφάνιση βακτηριακής κολπίτιδας όπως το Atopobium vaginae. Τόσο η G. vaginalis όσο και το Α. vaginae έχουν ανιχνευθεί μαζί σε κολπικά εκκρίματα σε συνδυασμό με την παρουσία clue cells. Ο σχηματισμός βιοφίλμ είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της βακτηριακής κολπίτιδας δεδομένου ότι προσδίδει αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά και ταυτόχρονα αντοχή στην ανοσολογική άμυνα του ξενιστή, μετατρέποντας την βακτηριακή κολπίτιδα πολύ συχνά, σε χρόνια ή υποτροπιάζουσα κολπίτιδα. Η αντίσταση του Atopobium vaginae στη μετρονιδαζόλη και η συσχέτισή του με τα βιοφιλμ της G. vaginalis μπορεί να εξηγήσει τα υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης της βακτηριακής κολπίτιδας. Η παραγωγή αμινών από τη Gardnerella vaginalis έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του pH του κόλπου, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη και άλλων αναερόβιων που σχετίζονται με την εμφάνιση βακτηριακής κολπίτιδας.
Η Gardnerella vaginalis διαθέτει πολλές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων του σχηματισμού βιοφίλμ, διαφόρων μεταβολικών δραστηριοτήτων, της καταστροφής των επιθηλιακών κυττάρων καθώς και της πρόκλησης διαταραχής στην ανοσία του ξενιστή, που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας και στην ανθεκτικότητά της στη θεραπεία.
Στη Διαγνωστική Αθηνών ο έλεγχος για την παρουσία του Gardnerella vaginalis στο ουροποιογεννητικό σύστημα μπορεί να γίνει συνδυαστικά μαζί με άλλους μικροοργανισμούς, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις: