Η γενική αίματος αποτελείται από αρκετές επιμέρους εξετάσεις που επιτρέπουν την εκτίμηση των διαφόρων κυτταρικών συστατικών του αίματος. Τα στοιχεία που αξιολογούνται περιλαμβάνουν την αιμοσφαιρίνη, τον αιματοκρίτη, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τους δείκτες των ερυθρών αιμοσφαιρίων MCH και MCHC, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων και τον αριθμό των αιμοπεταλίων.
Τα φυσιολογικά επίπεδα των διαφόρων συστατικών του αίματος ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων, ανάλογα με τις ανάγκες και τη σύνθεση του σώματος.
Η γενική αίματος χρησιμοποιείται ευρύτατα σε εξετάσεις ρουτίνας προσυμπτωματικού ελέγχου, στον προεγχειρητικό έλεγχο και στην αξιολόγηση της οξείας νόσου ή τα συμπτώματα της αναιμίας και των λοιμώξεων. Οι διαδοχικές μετρήσεις των στοιχείων της γενικής αίματος συχνά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της προόδου διαφόρων ασθενειών και για την παρακολούθηση πιθανών παρενεργειών που προκύπτουν από την οξεία ή χρόνια χρήση φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες δυσκρασίες του αίματος.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.