Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου ελέγχου των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς, στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και στον εντοπισμό ασθενών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη (προδιαβήτη).
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αντιπροσωπεύει τη γλυκόζη του αίματος που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη (Hb) και περιλαμβάνει τρεις μορφές: HbΑ1a, HbΑ1b και HbA1c. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c σχηματίζεται ως αιμοσφαιρίνη, γλυκοζυλιώνεται σταδιακά σε όλη την διάρκεια των 120 ημερών ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα από τα τρία γλυκοζυλιωμένα κλάσματα της αιμοσφαιρίνης. Η ποσότητα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται αποθηκευμένη στο ερυθροκύτταρα εξαρτάται από την ποσότητα της διαθέσιμης γλυκόζης. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c αποτελεί μια πολύ καλή εκτίμηση του κατά πόσο καλά έχουν ελεγχθεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τους προηγούμενους 3-4 μήνες. Η υπεργλυκαιμία σε διαβητικούς ασθενείς είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της αύξησης της HbA1c.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του ελέγχου των διαβητικών ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, επειδή τα επίπεδα της είναι σημαντικά χαμηλότερα ως αποτέλεσμα του μικρότερου χρόνου ζωής των ερυθροκυττάρων αυτών των ασθενών.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Σακχαρώδης διαβήτης, γλυκοζουρία, υπεργλυκαιμία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ψευδώς αυξημένες τιμές μπορούν να παρατηρηθούν σε εμβρυο-μητρική μετάγγιση, σε αιμοκάθαρση, σε κληρονομική παραμονή της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης, στα νεογνά και κατά την εγκυμοσύνη.
- Μείωση: Ψευδώς μειωμένες τιμές μπορεί να παρατηρηθούν σε αναιμία (αιμολυτική, κακοήθης, δρεπανοκυτταρική), σε χρόνια απώλεια αίματος, σε σπληνεκτομή, σε νεφρική ανεπάρκεια (χρόνια) και σε θαλασσαιμίες ή σε φαρμακευτική χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.