Ο γενετικός έλεγχος του πολυμορφισμού D18777A του γονιδίου MAT1A αναλύει μια συγκεκριμένη παραλλαγή στο γονίδιο MAT1A, το οποίο κωδικοποιεί την αδενοσυλτρανσφεράση της μεθειονίνης 1A (MAT1A), ένα βασικό ένζυμο υπεύθυνο για τη σύνθεση της S-αδενοσυλμεθειονίνης (SAMe), του κύριου δότη μεθυλίου στις κυτταρικές αντιδράσεις μεθυλίωσης. Αυτός ο έλεγχος ανιχνεύει την υποκατάσταση του ασπαρτικού οξέος (D) σε αλανίνη (Α), ως αποτέλεσμα μιας γενετικής παραλλαγής στη θέση 18777 που επηρεάζει τη δραστηριότητα του ενζύμου MAT1A, την παραγωγή SAMe και την αποτελεσματικότητα μεθυλίωσης. Καθώς η μεθυλίωση παίζει κρίσιμο ρόλο στη γονιδιακή ρύθμιση, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, το μεταβολισμό των λιπιδίων και τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, οι παραλλαγές στο MAT1A επηρεάζουν πολλές βιολογικές διεργασίες και συμβάλλουν στον κίνδυνο ηπατικών παθήσεων, νευρολογικών διαταραχών και μεταβολικών ανισορροπιών.
Ο κύκλος της μεθειονίνης είναι μια θεμελιώδης μεταβολική οδός που διατηρεί την παροχή μεθυλομάδων που απαιτούνται για τη μεθυλίωση του DNA, τη λειτουργία των πρωτεϊνών και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Το MAT1A καταλύει τη μετατροπή της μεθειονίνης σε SAMe, η οποία δωρίζει μεθυλομάδες σε διάφορους δέκτες, συμπεριλαμβανομένου του DNA, του RNA, των πρωτεϊνών και των νευροδιαβιβαστών. Ο πολυμορφισμός του MAT1A D18777A έχει συσχετιστεί με μεταβολές στην ενζυματική δραστηριότητα, με μελέτες που υποδηλώνουν ότι το αλληλόμορφο Α μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία MAT1A και χαμηλότερη παραγωγή SAMe. Η μειωμένη σύνθεση SAMe οδηγεί σε αναποτελεσματικές αντιδράσεις μεθυλίωσης, επηρεάζοντας την επιγενετική ρύθμιση, το μεταβολισμό των φωσφολιπιδίων και την ομοιόσταση της ομοκυστεΐνης.
Η παρουσία του αλληλόμορφου Α έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ηπατικής δυσλειτουργίας, καθώς το MAT1A εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στα ηπατοκύτταρα και παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της μεθυλίωσης στο ήπαρ. Τα μειωμένα επίπεδα SAMe συμβάλλουν στο ηπατικό οξειδωτικό στρες, στον μειωμένο μεταβολισμό των λιπιδίων και στην αυξημένη ευαισθησία στη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD), στην ηπατική ίνωση και στην κίρρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που φέρουν το αλληλόμορφο Α μπορεί να έχουν τροποποιημένους δείκτες ηπατικής λειτουργίας, με αναφερόμενες συσχετίσεις μεταξύ των πολυμορφισμών MAT1A και του κινδύνου ηπατοκυτταρικού καρκινώματος λόγω διαταραγμένης γονιδιακής έκφρασης που εξαρτάται από τη μεθυλίωση.
Ο αντίκτυπος αυτού του πολυμορφισμού επεκτείνεται στη νευρολογική υγεία, καθώς το SAMe είναι απαραίτητο για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, τη συντήρηση της μυελίνης και τη γνωστική λειτουργία. Η μειωμένη μεθυλίωση λόγω μειωμένης δραστηριότητας του MAT1A έχει συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer και της νόσου Parkinson, όπου ο διαταραγμένος μεταβολισμός του SAMe συμβάλλει στη συναπτική δυσλειτουργία, τη νευρωνική βλάβη και το οξειδωτικό στρες. Ο πολυμορφισμός D18777A MAT1A έχει επίσης εμπλακεί σε ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, καθώς το SAMe παίζει ρόλο στη ρύθμιση της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, νευροδιαβιβαστών που συμμετέχουν στη σταθερότητα της διάθεσης και στις γνωστικές διαδικασίες.
Πέρα από την ηπατική και νευρολογική υγεία, ο πολυμορφισμός MAT1A D18777A έχει μελετηθεί σε σχέση με καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, καθώς η μεθυλίωση είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των λιπιδίων, το μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης και την αγγειακή λειτουργία. Μειωμένη παραγωγή SAMe έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η μειωμένη μεθυλίωση των φωσφολιπιδίων μπορεί να συμβάλει σε δυσλιπιδαιμία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο, αυξάνοντας περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο ρόλος αυτού του πολυμορφισμού στην ευαισθησία στον καρκίνο έχει επίσης διερευνηθεί, καθώς τα διαταραγμένα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA λόγω της αλλοιωμένης διαθεσιμότητας του SAMe μπορεί να επηρεάσουν την ογκογένεση σε διάφορους ιστούς.
Ο γενετικός έλεγχος για τον πολυμορφισμό D18777A MAT1A παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για αλλαγές στην ικανότητα μεθυλίωσης, την ηπατική λειτουργία, τη νευρολογική υγεία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η ταυτοποίηση αυτής της παραλλαγής επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της παραγωγής SAMe, της λειτουργίας του μεταβολισμού των ομάδων ενός ατόμου άνθρακα και της ευαισθησίας σε διαταραχές που σχετίζονται με τη μεθυλίωση, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση των γενετικών επιδράσεων στην κυτταρική μεθυλίωση και την εμφάνιση ασθενειών.
Ο γενετικός έλεγχος του πολυμορφισμού D18777A του γονιδίου MAT1A περιλαμβάνεται επίσης στις εξετάσεις: